šef dshv-a

Žigmanov o susretu Plenković - Vučić u Davosu: Pozitivan i ohrabrujuć sastanak

20.01.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenio je u petak pozitivnim i ohrabrujućim susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dan ranije na marginama svjetskog foruma u švicarskom Davosu

DSHV, jedina politička stranka Hrvata u Srbiji, izrazio je optimizam da će se nakon višegodišnjeg zastoja međudržavni odnosi Hrvatske i Srbije „ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve suradnje“.

Čelnici dviju država imali su susret u četvrtak tijekom održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojemu je bilo riječi o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu.

DSHV ističe da je vijest o sastanku primio s radošću budući da je riječ o prvom susretu „na vrhu“ nakon više od četiri godine.

„Također nas raduje i činjenica da je sastanak i od predsjednika Vučića i premijera Plenkovića ocijenjen pozitivnim, što je snažna garancija da će se međudržavni odnosi, koji su nekoliko godina unazad bili u 'ćorsokaku', ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve suradnje“, priopćio je DSHV u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov.

DSHV dodaje da su posebno ohrabrile njihove poruke o važnosti bilateralnih odnosa, politike dijaloga, potrebe za smirivanjem tenzija te svijest o potrebi dodatnih napora u rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Stranka hrvatske manjine ističe da je zajedno sa svojim političkim partnerima iz Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske (SDSS) dala veliki doprinos u „otopljavanju“ odnosa između dviju država.

„S ponosom ćemo ponovno istaknuti da su predsjednici dviju manjinskih stranaka, Milorad Pupovac i ja, bili ključni posrednici da se dogodi susret između dvojice ministara vanjskih poslova, Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana u Zagrebu 6. siječnja ove godine“, naveo je Žigmanov kao potpisnik priopćenja.

On zaključuje da će DSHV nastaviti davati svoj doprinos za sve pozitivne procese u odnosima između, ne samo dviju država, nego i dvaju naroda.

DSHV godinama zagovora uspostavu dobrih i suradničkih odnosa Hrvatske i Srbije jer, kako ističu u stranci, od njih ovisi položaj hrvatske manjine, kao i stupanj njezine uključenosti u društveno-politički sustav Srbije.