čelnik DSHV-a

Žigmanov ušao u srbijansku Vladu: Pozitivan je to pomak radi egzistencije hrvatske manjine

30.12.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov ocijenio je pozitivnim ulazak u srbijansku vladu radi destigmatizacije hrvatske manjine i mogućnosti da se pozitivno utječe na hrvatsko-srpske odnose

Ulaskom u Vladu Srbije, kako je Žigmanov istaknuo u razgovoru za hrvatski tjednik "Hrvatska riječ", Hrvatima je "priznat politički subjektivitet u cijelosti i na pozitivan način, što je uvelike pridonijelo destigmatizaciji zajednice, čije su se relaksirajuće posljedice po Hrvate odmah po izboru počele osjećati“.

Na taj način oni su dobili priliku sudjelovati u procesima donošenja odluka čime integracija Hrvata u srbijansko društvo sada može biti brža i potpunija, naveo je čelnik DSHV-a i dodao da hrvatska manjina u prostoru javnosti postaje vidljiva na pozitivni način kao i da može pridonositi boljitku i napretku Srbije.

„Prve beneficije ostvarene su neposredno nakon ulaska dužnosnika DSHV-a u Pokrajinsku vladu i u vlast Grada Novog Sada – od osiguranja sredstava za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića, preko obnove crkve sv. Jurja, pa do zaštite nekoliko graditeljskih cjelina starog Petrovaradina, što smo kao primjer dobre i uspješne suradnje toliko puta isticali“, rekao je Žigmanov.

U tome kontekstu istaknuo je reakciju lokalnih vlasti i policije u Novome Sadu koji su osudili i pokrenuli postupke protiv napadača na članove zagrebačkog Teatra &TD koji su bili žrtve fizičkog nasrtaja 20. prosinca u središtu grada.

„Potrebno je ukazati na činjenicu da se nakon osuda, osobito od gradonačelnika Milana Đurića, oglasila i policija s informacijama o poduzetim radnjama. Vidite, kada ste dio institucija vlasti, onda se i ovakve negativne stvari razrješuju na primjereniji način“, naveo je Žigmanov.

Pozitivne pomake on očekuje i kada su u pitanju hrvatsko - srpski odnosi.

„Činjenica da je u novoj Vladi Srbije izabran i politički predstavnik hrvatske zajednice pozitivno je primljena od službenog Zagreba, te držim da može biti povodom novog vala otopljavanja odnosa između dvije države“, ocijenio je ministar Žigmanov.

Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.