šefovi diplomacija

Grlić Radman i Dačić susreću se na Velikom prelu u Subotici

27.01.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, Gordan Grlić Radman i Ivica Dačić, sastat će se u subotu u Subotici i biti gosti tradicijske pokladne manifestacije bunjevačkih Hrvata u Vojvodini „Velikoga prela“

Na svečanosti će biti i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i ministar u srbijanskoj vladi, čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji najavilo je da će Grlić Radman obići Hrvatsku kuću u izgradnji i sastati se s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić.

Sugovornici hrvatskog ministra europskih i vanjskih poslova bit će srbijanski ministar i čelnik DSHV-a Žigmanov te srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Središnju instituciju hrvatske manjine HNV i sjedište DSHV-a zasebno će posjetiti i Milorad Pupovac.

Svi oni će, u pratnji svojih suradnika, biti gosti tradicijskog Velikog prela bunjevačkih Hrvata, koje se od 1879. održava u Subotici, na sjeveru Bačke.

Najavljujući nedavno susret ministara vanjskih poslova dviju zemalja u Subotici DSHV je istaknuo kako će to biti nastavak pozitivnih procesa u odnosima dviju država i naroda.

„Vjerujemo da će Subotica kao grad susreta Hrvata i Srba ostati i dalje važno mjesto u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima“, poručio je DSHV.

Novi sastanak visokih predstavnika Hrvatske i Srbije nastavak je, kako se ocjenjuje, novoga poglavlja normalizacije odnosa dviju država koja je započela imenovanjem predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova za srbijanskog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u listopadu prošle godine.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić posjetio je u međuvremenu početkom siječnja Zagreb, dok je 19. siječnja, na marginama foruma u Davosu, došlo do izravnog susreta i razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.