POTENCIJALNA ULAGANJA

Zašto je kineska megabogatašica zagrizla baš za Kumrovec? Mesić ima objašnjenje: Kinezima je Tito pojam

11.04.2019 u 16:13

Bionic
Reading

O kineskoj poduzetnici Jiang Yu, zainteresiranoj za kupovinu zgrade negdašnje Političke škole u Kumrovcu i cijeli niz velikih ulaganja širom Hrvatske, ne zna se puno. Njezine biografije nema ni na internetskim stranicama poslovnog klastera Z-Run WellTon Industry CO., mastodonta s oko 20.000 povezanih poslovnih subjekata i više milijuna zaposlenika. Dojmove o toj uspješnoj poslovnoj ženi, koja se u Hrvatskoj osjeća posebno jer 'ljubav ovdje teče', za tportal su iznijeli bivši predsjednik Stjepan Mesić i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić

Od cijele kineske megadelegacije Jiang Yu dobila je najveću pažnju hrvatskih medija. Ne bez pokrića, jer njezine su namjere, čini se, veoma ozbiljne. Ona je osnivačica, većinska vlasnica i direktorica Z-Runa te žarko želi uložiti svoj novac u Hrvatsku, u kojoj je boravila u više navrata. U sjedištu svoje kompanije u Pekingu krajem prošle godine ugostila je načelnike općina Kumrovec i Krapinske Toplice te predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza. U siječnju, za vrijeme poslovnog putovanja po Europi, svratila je u Zagreb kako bi se sastala sa Stjepanom Mesićem.

  • +25
Kineska poduzetnica Jiang Yu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan vrancic / CROPIX

'Gospođa Jiang Yu upoznala je gospodina Stjepana Mesića s razvojem poslovanja Z-Runa, uključujući ulaganja u Hrvatsku, među kojima su poduzetnička zona, turizam, nekretnine, infrastruktura itd. Gospodin Stjepan Mesić imao je pozitivan stav o ulaganjima i istaknuo da Z-Run nije samo proveo poslovne aktivnosti, već je izgradio gospodarski most između Kine i Hrvatske. Bivši predsjednik također je dao dragocjene savjete za budući razvoj Z-Runa', navodi se na stranicama poslovnog carstva gospođe Yu.

Zaključno, piše da je Mesić bio posljednji predsjednik bivše Jugoslavije i utemeljitelj Hrvatske, koji je dao golem doprinos prijateljskim odnosima između Kine i Hrvatske.

Bivši predsjednik podsjeća da je davno uspostavio kontakte u Kini te je danas visoki savjetnik pekinškog Instituta za istraživanje suvremenog svijeta i savjetnik golemog infrastrukturnog projekta Novi put svile.

'Dobro poznajem Kinu, idem tamo jednom do dvaput godišnje. Kineska strana uvijek je izražavala volju i želju za suradnjom s hrvatskim subjektima i institucijama, međutim kod nas nije bilo političke volje. Bio sam uporan u dovođenju raznih kineskih delegacija u Hrvatsku, a i mi smo prošli dobar dio Kine. Oni imaju više milijunaša nego Amerikanci, oni žele uložiti, a mi ne brendiramo... I ova naša predsjednica, ona želi brendirati Hrvatsku, a ispusti Tita, jednog od najvećih državnika svijeta', kazao je Mesić za tportal.

  • +58
Stjepan Mesić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kragic

POSLOVNA MREŽA

Z-Run: Nema čega nema

Z-Run WellTon Industry CO.,LTD veliko je poduzeće koje se bavi ulaganjima, građevinom, trgovinom, prehrambenom industrijom, proizvodnjom, poljoprivredom, kulturom, zaštitom okoliša, rudarstvom, zdravstvenim uslugama, nekretninama, energetikom, financijama i logistikom. Ima veliku ulogu u razvoju pilot-projekta 13 zona slobodne trgovine u Kini, uključujući Šangaj i Guangdong. Oslanjajući se na bilateralne i multilateralne mehanizme između Kine i ostalih zemalja kroz strategiju 'Jedan pojas, jedan put', Z-Run je uspostavio poslovnu suradnju sa zonama slobodne trgovine u 23 države i regije. 

Mesić podsjeća da je Tito, sa svojim Pokretom nesvrstanih, imao veliku podršku Kine.

'Dakle, on stvara Pokret nesvrstanih za vrijeme Hladnog rata, kada su odnosi između Istoka i Zapada dolazili do usijanja. I onda se pojavi 150 država, koje organiziraju Tito, Nehru i Naser, nakon čega popušta napetost između dvaju suprotstavljenih blokova jer komuniciraju preko Nesvrstanih. Tito je odigrao značajnu ulogu u smirivanju situacije i snižavanju pritisaka s obje strane. U Kini, kamo god sam došao, Tito je bio nezaobilazan i ako se govori o antifašizmu jer je jedini imao slobodan teritorij - Jugoslavija, pa i Hrvatska, stvarno su se oslobodile u Drugom svjetskom ratu, dok se Kina oslobodila od japanskog imperijalizma. Ni njih ni nas nije oslobodila sovjetska Crvena armija. Tito je za njih pojam borca i državnika, ali mi to do sada nismo znali iskoristiti', navodi Mesić.

crtica

Sanader umalo otkantao Hu Jintaoa

Komentirajući aktualnu kinesku delegaciju u Hrvatskoj, bivši predsjednik napominje da treba znati iskoristiti situaciju jer 'Kina je nabijena kapitalom'. 

'Europa je bila hladna prema kineskim prijedlozima, a sad se to malo oslobodilo jer se vidi da dolaze ozbiljni prijedlozi. Dok sam bio predsjednik, još tada sam nudio da se gradi nizinska pruga. Kada sam dogovarao dolazak kineskog predsjednika Hu Jintaoa u Hrvatsku, zainteresirao sam ga upravo temeljem naših zajedničkih točaka. Obećao je doći, pa smo protokolom riješili da na dan njegova dolaska bude večera u Uredu predsjednika, a da drugi dan ručak pripremi premijer Sanader i da njihova delegacija ima susret s našim poslovnim ljudima u HGK-u. Međutim, dan prije dolaska Jintaoa dolazi mi kineski ambasador i kaže da ne vidi više nikakav smisao za život. A što se dogodilo? Premijer je javio da ne može primiti predsjednika na ručak, nego će to obaviti njegov zamjenik Polančec. Ambasador taj prijedlog nije mogao ni poslati u Peking, pa to je svjetski skandal da predsjednika najmnogoljudnije države na svijetu prima zamjenik premijera. Nazvao sam Sanadera i pitao ga: 'Čovječe, pa jesi li ti normalan?' A on mi kaže da ima nekakav posao u Zadru. Na kraju je ipak organizirao ručak. Međutim, nije bilo nekog velikog odjeka u poslovnom smislu', ispričao je Mesić. 

Jiang Yu na bivšeg je predsjednika ostavila 'izvanredan dojam seriozne osobe, koja želi napraviti kvalitetan pomak u odnosima Kine i Hrvatske i u tome je treba apsolutno podržati, na obostranu korist'.

'Ona je ozbiljan čovjek, s ozbiljnim namjerama. Imate vi onih koji dođu turistički, nešto najave i odu, ali ovdje se radi o ozbiljnom angažmanu. Očito je da je njezin interes komercijalan, ali smo joj pomogli da malo više otvori oči dok razmatra sve mogućnosti u Hrvatskoj', kaže Mesić.

Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice, u kojoj Jiang Yu razmatra ulaganja u rezidencije za osobe treće životne dobi, međunarodni centar za permanentnu edukaciju u zdravstvenom turizmu te sportsku infrastrukturu, prisjetio se svojih dojmova iz sjedišta Z-Runa u Pekingu.

'Tamo vladaju red, rad i disciplina. To je veliki poslovni sustav, a gospođa Yu ima ugovore s kineskom državom. Iskazala je interes za ulaganje na području Krapinskih Toplica i dovela je kod nas već silne delegacije koje su snimile poslovne mogućnosti i definirale tri potencijalna područja za ulaganje. Potpisali smo memorandum o razumijevanju i sada, kada je gospođa Yu došla već peti put kod nas, očekujemo i neke konkretne korake', kaže za tportal načelnik Svažić. On se s Jiang Yu susreo na otvaranju kineske izložbe u Klovićevim dvorima, trenutno je na poslovnom samitu u Dubrovniku, a s njom će se opet sastati idućeg tjedna.

Do posjeta Pekingu došlo je, otkriva, posredstvom Kineske poslovne asocijacije JI Europe (CSEBA), koja raspolaže podacima o mogućim ulaganjima u Hrvatsku.

Upitan je li motiv gospođe Yu čisto poslovan ili tu ima i sentimenata prema Hrvatskoj, kaže da je u pitanju i jedno i drugo.

'Sigurno je da ona može birati mjesto na kuli zemaljskoj na kojem će realizirati svoje projekte. Mislim da smo se prilično uspješno predstavili kako njoj kao čelnici, tako i njezinim poslovnim partnerima. Pobudili smo interes, a u konačnici i ona želi da njezin angažman kod nas poluči poslovni uspjeh. To je cilj i jednoj i drugoj strani. Projektne studije koje je dala izraditi za Krapinske Toplice dokazuju isplativost i tu su motivi svakog sljedećeg dolaska', objašnjava Svažić.