ODLUKA VLADE

Zakonom o zaštiti prirode jasno odrediti zaštićena područja

18.04.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Vlada je na svojoj sjednici prihvatila i u saborsku proceduru poslala konačni prijedlog Zakona o zaštiti prirode. Dosadašnje zakonsko rješenje, kako je objasnio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, imalo je 'nedostatke i djelomičnu neprovedivost', pa je uočena potreba za unapređenjem određenih dijelova u zaštiti prirode te predložen novi zakon

'Ključne novosti odnose se na poboljšanje sustava zaštite prirode s posebnim naglaskom na definiranje, proglašavanje i očuvanje zaštićenih područja prirode te upravljanje njima', pojasnio je ministar Zmajlović.

Najvažnija poboljšanja, kako je naveo, odnose se na jasno određivanje kategorije zaštićenog područja od državnog i lokalnog značenja, mogućnost da Vlada uredbom formira javnu ustanovu za upravljanje s dva ili više nacionalnih parkova ili parkova prirode, odnosno javnu ustanovu za upravljanje svim zaštićenim područjima. Donošenje planova i programa upravljanja na godišnjoj razini bit će riješeno isključivo uz suglasnost ministarstva i izvršnog tijela jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave.

Uoči zasjedanja Vlade ministar Zmajlović je odbacio mogućnost prodaje Brijuni Rivijere, rekavši kako su to dezinformacije. 'Ne radi se o prodaji, nego samo o tome da se unaprijedi sustav upravljanja takvim ogromnim turističkim resursima, ali pod uvjetima i standardima koji su propisani vezano uz zaštitu prirode i upravljanja tim zaštićenim područjima', rekao je Zmajlović.

Po njemu, traži se način na koji povećati kvalitetu turističke ponude u takvim prirodnim resursima kojima Hrvatska raspolaže, a da pri tome ne dolazi do otuđenja, odnosno da Hrvatska ostane vlasnica. 'Želimo unapređenje tako da to bude poluga razvoja', kratko je rekao Zmajlović.