KAKO SE TO RADI VANI?

Za razliku od Grabar Kitarović, svi znaju s kim se sastaje Boris Johnson

09.01.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova odletio je u SAD gdje će se sastati sa savjetnicima izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, jer London želi potvrditi posebne veze s Washingtonom

Za razliku od hrvatske predsjednice čiji je sedmodnevni posjet SAD-u bio obavijen velom tajnosti, kod Johnsona je sve transparentno poznato javnosti. Britanski ministar u SAD-u će razgovarati sa zetom Donalda Trumpa, Jaredom Kushnerom i sa savjetnikom za strategiju Steveom Bannonom u New Yorku, a zatim se sastati s čelnicima Kongresa Paulom Ryanom, Bobom Corkerom i Mitchem McConnellom, javlja Guardian. Britanska premijerka najavila je posjet SAD-u nakon što Donald Trump preuzme dužnost američkog predsjednika.

Guardian također piše da se Johnson neće sastati s Rexom Tillersonomkandidatom za glavnog tajnika SAD-a, funkciju koja zapravo pokriva dužnost ministra vanjskih poslova, jer je takva procedura dok službeno ne bude potvrđen.

Podsjetimo, japanski premijer Shinzo Abe odmah nakon pobjede Trumpa na izborima požurio se sastati s izabranim američkim predsjednikom te je vijest o susretu s priloženom fotografijom prezentirana javnosti. Također je objavljeno da je Trump telefonski razgovarao s nizom svjetskih vođa: švicarskim predsjednikom Johannom Schneider-Ammannom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatehom Sisijem, potom novim tajnikom Ujedinjenim naroda Antoniom Guterresomtako da netransparentnost hrvatske predsjednice oko recentnog putovanja u SAD još više zabrinjava.