drama ispred ZAGREBAČKE skupštine

'Vrati se u Remetinec'; Bandić: Plan gospodarenja otpadom donijet ću u dogovoru s Bogom

26.04.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Stotinjak prosvjednika oboružanih transparentima, maskama i uz pomoć saborskih zastupnika Gordana Marasa (SDP) i Nikole Grmoje (MOST) okupilo se ispred Skupštine grada Zagreba kako bi rekli 'ne' Planu gospodarenja otpadom (PGO) koji je na dnevnom redu današnje sjednice

Uz psovke, zvižduke i negodovanje građani su dočekali gradsku vlast i zastupnike kako bi im jasno poručili da ne žele izglasavanje Plana onako kako ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić.

'Više od 7600 građana zapadnog dijela Zagreba svojim je potpisom na peticiji protiv postavljanja postrojenja za obradu i skladištenje građevinskog otpada na širem području bivše tvornice cementa, a u svrhu navodne sanacije klizišta Kostenjak, uputilo poruku gradskim vlastima da ne podržavaju PGO', kazala je Marija Šunjić, predsjednica udruge Eko-2000.

Među pobunjenim građanima našli su se i oni iz Brezovice, iz područja na kojem Grad planira graditi kompostanu.

'Borit ćemo se protiv kompostane. Nismo bili informirani, manipuliralo se propisima. Međutim sada smo informirani i borit ćemo se do kraja', kazala je Nikolina Frklić ispred građana Brezovice.

Kada se pred ulazom u Skupštinu pojavio gradonačelnik, zvižduci su parali uši, a iz mase se moglo čuti: 'Vrati se u Remetinec.'

  • +11
Prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

>>> SDP neće podržati Plan gospodarenja otpadom

Matej Mišić (SDP) zatražio je uoči glasanja o dnevnom redu da se s njega skine PGO jer je osam od devet članova Odbora dalo negativno mišljenje o njemu, ali Bandić je to odbio.

'Svi su za rješenje problema, ali nitko ga ne želi pred svojim vratima. A ta vrata zovu se Zagreb. Neću povući Plan i on će se donijeti. Sve HDZ-ove i SDP-ove vlasti imale su priliku donijeti Plan zadnjih 20 godina, ali nisu to napravile. Plan ću donijeti u dogovoru s Bogom i građanima grada Zagreba. Koristit ćemo najmodernije tehnologije', kazao je Bandić.

Kada se glasalo o Mišićevu prijedlogu 26 zastupnika bilo je protiv a 20 za pa će se o PGO-u ipak raspravljati.

  • +4
Sjednica gradske Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX