SMEĆE NA ŽITNJAKU

U bačvama je opasan otpad, Bandić tvrdi - aceton

15.07.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Djelatnik Zavoda za javno zdravstvo je na poziv inspektora uzeo uzorak otpada iz bačava na Žitnjaku koji preliminarno ukazuje da se radi o opasnom otpadu. Nalaz će biti napravljen do kraja tjedna, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja

Da podsjetimo, nakon što je policija jučer oko 18,55 sati zaprimila dojavu o širenjuneugodnog mirisa na području Pešćenice mjesto su osigurali policijskislužbenici i vatrogasne postrojbe, a na teren je izašao i inspektor zaštite okoliša. 

Utvrđeno je da je lokacija, na kojoj su pronađene bačve, u katastru upisana na tvrtku u stečaju 'Zia' (Zagrebačka industrija abraziva) u vlasništvu Joze Ćurkovića.

Ćurković pobjegao u BiH

Prema pisanju 24 sata poduzetnik Ćurković (51) optužen je da je s partnerima oštetio Salonitte Katran d.d. i Zagrebačku industriju abraziva za oko 114 milijunakuna. Ima zemljišta i tvornice vrijedne nekoliko milijuna eura.Strahujući od suđenja pobjegao je u BiH gdje živi i danas.

Očevidom je utvrđeno da se na betoniranom platou nalazi oko 200 metalnih bačava zapremine oko 220 litara, 40 plastičnih bačava po 200 litara zapremine, 3 metalna prijenosna tanka po 1000 litara zapremine koji su djelomično puni i oko 50 plastičnih bačava po 50 litara zapremine. Jedan dio bačava je prazan.

Djelatnik Zavoda za javno zdravstvo je na poziv inspektora uzeo uzorak otpada koji preliminarno ukazuje da se radi o opasnom otpadu. Nalaz će biti napravljen do kraja tjedna. Otpad će se zbrinuti sukladno propisima po ovlaštenoj tvrtki', piše u propćenju MZOPU-a.

Prema riječima glasnogovornice PU zagrebačke Aleksandre Ljube 'u nekima od bačava nalazila se tekućina nepoznatog kemijskog sastava, dok je u jednoj bačvi bila smolasta materija izrazito neugodnog i agresivnog mirisa'.

Za razliku od policije koja ne zna što je u bačvama i MZPOU-a koji tvrdi da se radi o opasnom otadu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine ustvrdio je da je u jednoj bačvi bio aceton.

'Mediji napuhali stvar. Radilo se o jednoj bačvi iz koje je iscurio aceton, stanje je pod kontrolom, a bačva je izolirana', kazao je Bandić.

Dio medija piše kako su djelatnici HZJZ-a na terenu izjavili kako se u bačvama 'nalazi akril, inače sastavni dio plastike, koji nije opasan za zdravlje'. Ovu informaciju u HZJZ-u nisu željeli komentirati.