odgovorio na prozivke

Bandić: Ograđivanje spremnika za komunalni otpad bit će o trošku Grada, a ne Zagrepčana

21.02.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine zakazane za četvrtak najavio da će ograđivanja spremnika za komunalni otpad biti o trošku Grada Zagreba, a ne Zagrepčana, kao što je bio prvotni prijedlog koji je izazvao negodovanje i koalicijskih partnera HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku te oporbenih zastupnika

Kazao je da je jutros kod njega bila potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina (BM 365), te predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), a jučer je to razmatrao skupštinski Odbor za Statut.

Iako je prihvatio prijedloge da ograđivanje spremnika za komunalni otpad ide na teret Grada, Bandić kaže da je to isto, jer to sve ide opet na teret građana Zagreba.

'Nije šija, nego je vrat. Je li oni to direktno financirali ili financirali mi iz proračuna. Ne vidim tu problema ni prijepora. Prihvatio sam te prijedloge i ta odluka će proći (na sjednici Gradske skupštine)', rekao je Bandić.

Najavio je da će napraviti amandmane i taj prijedlog će ići prema Gradskoj skupštini gdje očekuje da će se to izglasati, jer se ne smije gubiti niti jedan dan.

  • +115
Sva lica Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Objasnio je da ne smiju ništa kočiti, 'vući ručnu' kako bi i projekt treće sastavnice Strategije gospodarenja otpadom napravili najbolje u Hrvatskoj.

Istaknuo je da su za rješenje problema otpada u Zagrebu napravili najviše u Hrvatskoj, ali je problem što je to napravio on. Podsjetio je da su u Zagrebu jedini u Hrvatskoj sanirali deponij po najmodernijoj tehnologiji, što nigdje nema u Hrvatskoj kao i da su jedini u Hrvatskoj napravili pročistač otpadnih voda, najveći ekološki projekt u ovom dijelu Europe.

'Jedini u Hrvatskoj imamo 500.000 tona mulja. Znate gdje je taj mulj trebao završiti? U Savi. Ovi drugi to puštaju u rijeke i nikome ništa. Sada je problem što mi imamo mulj. Pa riješit ćemo i mulj. Ali problem je što je to napravio Bandić', poručio je.

Bandić: Ne odustajem od prijedloga o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i posebnih savjetnika

Gradonačelnik Bandić najavio je i kako neće odustati od svog prijedloga o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i posebnih savjetnika za 8,5 posto, nakon što mu na prošloj skupštinskoj sjednici nije prošao prijedlog o 10-postotnom smanjenju. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je u utorak da Klub zastupnika HDZ-a neće podržati niti taj novi prijedlog.

Ako na sjednici u četvrtak ne prođe njegov prijedlog, Bandić kaže da će ga vratiti ponovno na sjednice i da neće nikada odustati.

Na pitanje ne bi li bilo bolje da se dogovori s koalicijskim partnerima, Bandić je rekao da nema ovdje koalicijskih partnera, već ima onih koji razumiju i ne razumiju. Istaknuo je da u Hrvatskoj ima 180.000 ljudi s mirovinom manjom od tisuću kuna, što je alarm. 'Pa budimo malo solidarni prema tim ljudima', poručio je.

Upitan zašto ranije nije smanjio te plaće, Bandić kaže da on godinama demonstrira smanjenje svoje plaće, a sada je odlučio da se smanje i onima koji imaju tek nešto malo manje plaće od njega. Rekao je kako ga zbog toga ne vole pročelnici i direktori trgovačkih društava, ali 'političari donose odluke za mandat, a državnici za generacije'.

Bandić je uvjeren da će gradski zastupnici to shvatiti, a pitanje je samo kad.

Istaknuo je kako je problem i s velikim brojem blokiranih građana, kojih je 314 tisuća i najavio 'zagrebački model' za rješavanje tog problema u Hrvatskoj.