UOČI SKUPŠTINE

HDZ još dvoji hoće li podržati Bandićev plan za otpad

24.04.2018 u 14:51

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) najavio je u utorak da će na sjednici u četvrtak biti 52 točke dnevnog reda što je dosad najviše u ovom sazivu, a jedna od njih bit će izmjene i dopune skupštinskog Poslovnika kojim se predlaže i da se proračun Grada Zagreba od ove godine donosi u jednom, umjesto kao dosad, u dva čitanja

"Osnovni razlog za to je da je novi Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi rekao da gradonačelnik ima obvezu predložiti do 15. studenoga proračun, a isto tako ga može povući, ali onda mora predložiti novi prijedlog. Da bi to sve bilo u rokovima - idemo na jedno čitanje. Na jednoj sjednici će se proračun donositi ili ne donositi, odnosno prihvatiti ili ne prihvatiti", istaknuo je Mikulić na konferenciji za novinare.

Najavio je također da će se izmjenama Poslovnika "brisati institut ispravka netočnog navoda". Također, gradski zastupnici više ne bi mogli tražiti da repliciraju na stavove kluba, jer objašnjava Mikulić, stav kluba je stav kluba. Također, klub bi mogao maksimalno tražiti tri stanke tijekom cijelog trajanja sjednice što znači da će dobro morati razmisliti o kojim točkama će se tražiti stanke jer je dosad bila situacija da su svih sedam klubova po svakoj točki mogli tražiti stanku.

"Obrazlaganje bilo onog tko obrazlaže u ime kluba ili predlagatelja bi se s pet minuta skratilo na tri. Kada govorimo o povredi Poslovnika ili utvrđenog dnevnog reda imali smo tri minute, a sada to ide na minutu. Skraćuje se vrijeme govora za klubove s 10 na osam minuta. Na kraju rasprave se skraćuje vrijeme za predstavnike predlagatelja i gradonačelnika, ako on nije predlagatelj, sa 10 na osam minuta", rekao je Mikulić.

Poručio je da će time dobiti na efikasnosti i brzini. Istaknuo je da su predstavnici klubova taj posao kvalitetno odradili i oko tih mehanizama je postignut dogovor, jer, kaže Mikulić, sjednice koje su dosad trajale dva ili tri dana nemaju nikakvog učinka i to je loša poruka.

Od najvažnijih točaka dnevnog reda, Mikulić je istaknuo i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Modela strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu između Grada Zagreba i Vlade koji će, najavio je, Klub gradskih zastupnika HDZ-a podržati jer vide da je to dobar smjer kojim treba ići.

  • +3
Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić održao press konferenciju Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Također na sjednici će biti i Plan gospodarenja otpadom. Najavio da će na sjednici Kluba HDZ-a u srijedu, dan prije skupštinske sjednice, donijeti konačnu odluku o tome hoće li podržati taj Plan.

Istaknuo je da je veliki minus što Grad Zagreb od 2015. nema Plan gospodarenja otpadom, a u predloženome "iskaču" tri teme - Resnik, Kostanjek i kompostana u Brezovici te žele oko toga riješiti svaku dilemu.

Vezano za točku dnevnog reda u kojoj gradonačelnik Milan Bandić ponovo predlaže smanjenje plaće pročelnika, posebnih viših savjetnika gradonačelnika i viših savjetnika predsjednika Gradske skupštine za šest posto, Mikulić je rekao da gradski zastupnici HDZ-a ni ovaj put neće podržati Bandićev prijedlog. "Štednja apsolutno da, ali sustavno i planski", poručio je.