'stabilizacija klizišta'

Bandić: Građevinski otpad odlagat će se u bivšoj cementari da kuće ne skliznu na Aleju Bologne

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2018 13:52
  • Objavljeno 19.02.2018 u 13:52
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak da će se građevinski otpad odlagati u bivšoj cementari u naselju Podsused u svrhu stabilizacije tla klizišta i da to ne šteti zdravlju, a komentirajući prosvjede tamošnjih stanovnika rekao je kako će prosvjeda uvijek biti.

'Pa tamo je to već planirano, ima 10 godina. To je stabilizacija klizišta. U svrhu stabilizacije klizišta već je to trebalo početi prije 15 godina. I ništa drugo', rekao je Bandić na upite novinara hoće li se građevinski otpad odlagati u bivšoj cementari u Podsusedu. 

Stanovnici gradske četvrti Podsused-Vrapče ne žele centar za reciklažu i odlaganje građevnog otpada koji bi se trebao graditi na mjestu bivše cementare. Kažu kako su zabrinuti jer bi se ondje trebao odlagati i azbest, a zbog toga su jučer organizirali tribinu i prosvjedno okupljanje.

'Građevinski materijal ne zrači, ne šteti zdravlju, a stabilizira tlo klizišta (ulice) Kostanjek. Moramo stabilizirati, inače će cijeli brijeg poletjeti dolje prema Aleji Bologne, svi će susjedi završiti na Aleji Bologne', pojasnio je gradonačelnik Bandić, koji je jutros otvorio radove na uređenju Trga žrtava fašizma.

  • +3

Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dodao je kako 'ne zna koliko prosvjeduje ljudi tamo koji su najugroženiji na tom klizištu, a koliko uvezeni 'balvan revolucije''.

'Ja to zovem 'balvan revolucija', ali to je tako, uvijek će netko prosvjedovati', rekao je Bandić, pojasnivši da se ondje radi ono što se treba da se stabilizira klizište.

"A to možemo jedino krutim građevinskim otpadom. Znači, umjesto brijega zemlje, bit će brijeg kamena i stabilizirat ćemo klizište Kostanjek", poručio je zagrebački gradonačelnik Bandić.   

Iz zagrebačkog HSLS-a jučer su priopćili da se prema mjerama iz nacrta Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba za reciklažu i odlaganje građevinskog otpada predviđa gradnja velikog reciklažnog dvorišta na Kostanjeku u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče.

"Nacrt tog Plana gospodarenja otpadom kao ni strateška studija utjecaja Plana na okoliš nije predvidjela mjerenje nultog stanja okoliša na Kostanjeku prije svega kvalitete zraka na sadržaj čestica. Naime, znamo da će čestice odnosno njihovo raznošenje biti dominantni problem rada predviđenog reciklažnog dvorišta za skladištenje i reciklažu građevnog otpada. Ovo je posebno važno jer upravo zapadni dio Zagreba godinama ima lošu kategoriju kvalitete zraka baš zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica u zraku", naveo je predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode HSLS-a Mirko Budiša. 

Zaključio je kako sve upućuje na to da bi izgradnja reciklažnog dvorišta za reciklažu i odlaganje građevnog otpada dodatno opteretila kvalitetu zraka

"Oko lokacije se nalaze i stambena naselja te je negativan aspekt rada reciklažnog dvorišta moguć i zbog buke te transporta kao i pojave klizišta. Smatramo da iz svih navedenih razloga predložena lokacija 'Kostanjek' za smještaj reciklažnog dvorišta za reciklažu i odlaganje građevnog otpada nikako nije prikladna i da treba tražiti druge alternativne lokacije", ustvrdio je Budiša. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!