ODBIJENICA BANDIĆU

SDP neće podržati Plan gospodarenja otpadom

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2018 15:09
  • Objavljeno 25.04.2018 u 15:09
Zvane Brumnić

Zvane Brumnić

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Klub SDP-ovih vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini neće podržati predloženi Plan gospodarenja otpadom jer on ne rješava niti jedan od gorućih problema, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Kluba Zvane Brumnić

"Klub SDP-a neće podržati ovakav Plan gospodarenja otpadom jer on nije riješio niti jedan od gorućih problema, a mislim da će dovesti i do novih", rekao je Brumnić.

Podsjećajući da je skupštinska većina na zadnjih par sjednica donijela nekoliko odluka o gospodarenju otpadom istaknuo je kako je i tada upozoravao da je loš ugovor sa Zagrebačkom županijom po kojem je Zagreb na sebe preuzeo sve obveze, a od Županije nije dobio ništa za uzvrat.

"Ako smo se dogovorili da Centar za gospodarenje otpadom bude u Zagrebu jer on stvara bitno veće količine otpada od Zagrebačke županije, ne bi li bilo normalno da smo tada ispregovarali da na njihovom području bude kompostana ili neko odlagalište", rekao je.

Brumnić promašenima smatra i skupštinske odluke o pružanju javne usluge prikupljanja mješovitog komunalnog i bio otpada, te o donošenju prostornog plana Grada Zagreba u kojoj su prejudicirane lokacije za Plan gospodarenja otpadom.

V. d. predsjednik GO SDP-a Saša Molan upozorio je na loš odnos gradske vlasti prema obnovi okoliša Meštrovićeva paviljona i RŠC Jarunu, gdje se prvi put nakon Univerzijade, koja je održana prije 30 godina, građani neće moći kupati na plažama Malog i Velikog jezera te otoka Univrzijade.

Molan: Jarun će postati bara

"Prvi put u povijesti nema 'jarunskog mora' jer Grad nije napravio plan razvoja Centra, ne ulaže se u njegovu infrastrukturu i ne postoji urbanistički plan njegova uređenja. Jarun propada i za par godina možemo očekivati da će postati bara", upozorio je.

Molan je izrazio nezadovoljstvo odlukom da Grad Zagreb uđe u partnerstvo s Imunološkim zavodom, po kojoj se od Zagreba očekuje da iz proračuna izdvoji 110 milijuna kuna kako bi ušao u vlasništvo oko 50 posto Zavoda.

  • +9
  • +6

Radnici Čistoće prazne spremnike s otpadnim papirom

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

"Imunološki zavod treba spasiti jer je on od nacionalnog interesa, no za to sredstva treba pronaći u državnom proračunu", kazao je upozorivši kako je državni proračun prvi put u suficitu, dok je zagrebački proračun u deficitu od 385 milijuna kuna.

SDP-ova vijećnica Vesna Nađ upozorila je kako je lani za provedbu Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom iz gradskog proračuna utrošeno samo 130 milijuna kuna, što je premalo.

Smatra da treba ukloniti postojeće barijere, povećati broj niskopodnih tranvaja, olakšati pristupe zgradama osobama s invaliditetom i sl. da bi se te osobe mogle uključiti u normalan život.

Vijećnik Matej Mišić najavio je da će SDP na sjednici Gradske skupštine predložiti uvođenje građanskog odgoja u sve zainteresirane osnovne škole od školske godine 2019./2020.

Podsjećajući na pozitivna iskustva uvođenja građanskog odgoja u riječkim školama, istaknuo je kako se time ne nameće nikakva nova obaveza učenicima, roditeljima niti nastavnicima već bi to bila izvannastavna aktivnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!