PLEMENITA INICIJATIVA

Volonteri u Zagrebu pomažu starijim osobama

08.06.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Zagreb je grad sve starijih građana, a prosječna dob njegovih žitelja lagano, ali sigurno prelazi 45 godina, zbog čega su volonteri udruge Druga mladost pokrenuli akciju pomaganja starijim građanima u kući - druže se s njima, odlaze po lijekove i u trgovinu te čine sve drugo što je potrebno kako bi im na trenutak uljepšali i olakšali život

'Mnogo je starijih Zagrepčana koji su ili samci ili pak usamljeni jer članovi obitelji nemaju dovoljno vremena i mogućnosti skrbiti se o njima zbog užurbanog načina života', kazala je Anita Pries, jedna od članica Druge mladosti. Mali znaci pažnje poput partije šaha, odlaska po namirnice ili vremena provedena u kratkoj šetnji mnogo im znače, kažu iz udruge.

Članovi Druge mladosti djeluju na cijelom području Zagreba i svakodnevno obilaze osobe starije životne dobi, posebice one kojih se rijetko sjeti njihova obitelj u srazu sa svakodnevnim obavezama. Rado prošeću sa starijim Zagrepčanima, odlaze u kazalište ili na sportske manifestacije, s tržnice donesu potrebno voće ili povrće, a iz ljekarne lijekove.

'I sami smo sa svojim bližim članovima obitelji starije životne dobi prošli brojna iskustva i okolnosti te smo uvidjeli koliko ponekad takvim ljudima nedostaje samo lijepa riječ i bar desetak minuta ugodnog razgovora', objasnila je razloge pokretanja inicijative volonterske aktivnosti za građane Zagreba treće životne dobi Anita Pries, dodavši da je uostalom lijepo pomagati. Broj korisnika utvrđuje broj volontera, a za sada starijim osobama pomaže dvadesetak njih.

Za sada do osoba koje žele koristiti usluge udruge Druga mladost uglavnom dolaze pomoću usmene predaje ili poznanstva. U udruzi već razmišljaju i o proširenju skrbi na 24 sata za starije. Ipak, kaže nam Anita Pries, treba biti oprezan jer starije su osobe često meta prevara, zlouporaba i nerijetko krađa pa su volonteri Druge mladosti cijeli sustav pružanja svojih usluga do zadnjeg detalja usuglasili sa zakonom ne bi li se njihovi korisnici osjećali sigurno i pod okriljem prave skrbi.

Objašnjava tako da nijedan volonter ne ide stalno kod iste osobe da ne bi došlo do pretjeranog zbližavanja i da se izbjegnu kojekakve manipulacije. 'Mora se biti oprezan - recimo kada se ide u dućan po namirnice, moraju se podastrijeti računi', kazala je volonterka iz Druge mladosti.

'Iako je riječ o dragovoljnom radu, organizirali smo se u udrugu, uredno registriranu, s transparentnim djelovanjem, ali i evidencijom svih naših članova, posebice onih koji pružaju skrb starijim Zagrepčanima. U svakom trenutku svaki naš korisnik može dobiti podatke o osobi koja mu dolazi u kuću, osobnu iskaznicu na uvid te sve što ga eventualno sigurnosno smeta kako bismo spriječili bilo kakvu mogućnost zlouporabe povjerenja koje nam poklanjaju naši korisnici. Tu smo da pomognemo našim starijim sugrađanima i to je jedina misao vodilja volontera Druge mladosti', ističe Božo Kuprešaković.