LOVA OSTAJE HDZ-U

Vlada ostavlja Karamarku milijun Kosoričinih kuna!

29.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Vlada neće HDZ-u oduzeti gotovo 360 tisuća kuna, koliko godišnje dobiva na račun jednog saborskog mandata, točnije onog Jadranke Kosor. Nakon što je na proljeće izbačena iz stanke, kao nezavisna zastupnica osnovala je saborski klub sa Željkom Kerumom i njegovom sestrom Nevenkom Bečić

Iz Vlade doznajemo kako će na sutrašnjoj sjednici dati negativan odgovor na Kosoričin prijedlog izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti koji kaže da stranke koje tijekom mandata ostanu bez zastupnika ne mogu dobivati novac iz proračuna na njihov račun. Naime, HDZ danas na račun Jadranke Kosor zarađuje više od 350 tisuća kuna godišnje.


Kako u Vladi kažu, Ministarstvo uprave pojasnilo je da se sredstva koja svaka stranka dobiva za svoje zastupnike propisuju pri konstituiranju Sabora. Dodaju kako je ta zakonska odredba na snazi da bi se spriječila eventualna kupovina mandata. Kosor će se tako morati strpjeti još dvije i pol godine kako bi 358 tisuća kuna, koliko HDZ dobiva za njezin mandat, pripalo njezinom saborskom klubu. Ako ponovno osvoji saborski mandat, naravno.

Naime svaka stranka na račun jednog zastupnika godišnje dobije 325.725 kuna, a za svaku zastupnicu dobije 10 posto više - odnosno 358.297 kuna. Neovisni zastupnici, osim svoje saborske plaće, također dobivaju taj novac da bi lakše organizirali svoj rad.