HRVATI MOGU SAMO SANJATI

Vlada Islanda otpisuje građanima stambene kredite!

  • Autor: Bloomberg / M. S.
  • Zadnja izmjena 03.12.2013 15:14
  • Objavljeno 03.12.2013 u 15:14
Island

Island

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Želeći ubrzati oporavak nakon kolapsa nacionalne ekonomije 2008., otočka državica Island namjerava otpisati građanima hipotekarne dugove i osloboditi ih poreza na tri godine. Plan je otpisati 24.000 eura po kućanstvu koje ima kreditno stambeno zaduženje

U toj zemlji od samo 320 tisuća stanovnika problematične hipoteke, piše Bloomberg, iznose čak 1,25 milijardi dolara i utječu na inflaciju domaće valute kronura (krune). Ukupna vrijednost islandske ekonomije procjenjuje se na 14 milijardi dolara.

Više od polovice otpisanog duga čine direktni hipotekarni krediti koje Islanđani neće morati vratiti, a ostatak iznose je izuzeće od poreza za građane u iduće tri godine.

Aktualni islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson dobio je je izbor upravo na tom obećanju: da će osloboditi kućanstva dugova.

'Državna riznica mora u ovoj akciji služiti kao posrednik u financiranju i provođenju mjera. (...) Ukupne posljedice za Riznicu ne bi trebale biti značajne u razdoblju 2014-2017. godine', stoji u izvještaju islandske vlade.

Novac za ovu mjeru namaknut će se povećanjem poreza na financijske institucije, uključujući i tri islandske banke. Te banke su inače od 2008. naovamo oprostile građanima oko dvije milijarde dolara dugova. To je 14 posto islandskog BDP-a, odnosno najviše na svijetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!