RATNI ZLOČINI U SLAVONIJI

Vidović Krišto i Jurčević dižu kaznenu prijavu protiv Stanimirovića

25.06.2013 u 16:05

Bionic
Reading

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević danas su najavili da će najkasnije za dva tjedna Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeti kaznene prijave protiv predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića radi ratnih zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji

Kaznenu prijavu protiv Stanimirovića podnijet će u iduća dva tjedna u Županijskom državom odvjetnišvu (ŽDO) u Osijeku, rekli su na konferenciji za novinare u Vukovaru. Obrazlažući razloge odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je kako je došlo vrijeme da oni koji su sudjelovali u ratnim zločinima tijekom Domovinskog rata, počnu i odgovarati za njih. Naveo je kako je u Domovinskom ratu silovano oko 3.000 žena, za što su do sada u Hrvatskoj, kako je kazao, osuđena tek dvojica počinitelja od kojih se jedan nalazi u Srbiji i nedustupan je.

Prema Hodakovim riječima, u Hrvatskoj je, prema neslužbenim podatcima, abolirano oko 5.000 ratnih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku, i to prema Zakonu o općem oprostu, iako se, kazao je, ratni zločin ne može abolirati nigdje na svijetu. Dodao je da je kaznena prijava protiv Vojislava Stanimirovića još uvijek u 'radnoj verziji' koja se svakodnevno nadopunje novim svjedocima.

'Želimo tu stvar sa Stanimirovićem istjerati do kraja, i ići ćemo, ako treba, naši bi stari rekli - do Beča, a mi kažemo i do Strasbourga', poručio je Hodak. Povjesničar Josip Jurčević kazao je kako smo "došli dotle da su heroji javno, politički i pravosudno od strane institucija u Hrvatskoj proglašeni ratnim zločincima, a ratni zločinci uglednim građanima, koji zauzimaju visoke položaje u institucijama vlasti".

Kako tvrdi, nije riječ o pojedincima već o tisućama osoba koje su abolirane Zakonom općem oprostu. Ovdje se ne radi o Hrvatima i Srbima, radi se o zločincima, kazao je Jurčević pozvavši građane srpske nacionalnosti da pomognu u prikupljanju saznanja o ratnim zločinima kako se 'taj krimen ne bi prenosio'. Novinarka Karolina Vidović Krišto pozvala je građane da im se jave na mail stani.kriv.si@gmail.com ako imaju ikakva saznanja o ratnim zločinima koji su počinjeni.


Pozvala je na javnu raspravu o krivici, ocjenivši bitnim da se o temi ratnih zločina govori u hrvatskom društvu. Pomoć u prikupljanju saznanja kojima bi se potkrijepila kaznena prijava protiv Vojislava Stanimrovića na konfereniji za novinare ponudio je Antun Ivanković, predsjednik Udruge 'Ante Starčević' iz Tovarnika. Ta udruga Stanimirovića već niz godina optužuje da je 1991. kao pričuvni časnik jugoslavsnek vojske na čelu sanitetske službe bivše JNA sudjelovao u počinjenju ratnih zločina na području Tovarnika i Vukovara.

Prije konferencije za novinare prikazana je dokumentarna emisija Karoline Vidović Krišto "Slika Hrvatske-Vukovar", čije je prikazivanje organizirano u suradnji sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, čiji su članovi bili nazočni konferenciji za novinare.

Predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića u nekoliko su navrata do sada pojedini ratni stradalnici i udruge iz Domovinskog rata sumnjičile za sudjelovanje u počinjenju ratnih zločina te je protiv njega podnijeto nekoliko kaznenih prijava.

Među posljednima Stanimirovićeve uloge tijekom jugosrpske agresije na Hrvatsku 1991. godine dotaknula se saborska zastupnica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić, koja je proljetos na konferenciji za novinare prozvala državno odvjetništvo za nepostupanje po kaznenim prijavama protiv Stanimirovića.

Odgovarajući na optužbe Ruže Tomašić, Županijsko državno odvjetništu u Osijeku tada je izvjestio da - na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka, te posebno ranije ispitanih svjedoka u predmetima ratnih zločina - nije utvrđeno postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića.

Vojislav Stanimirović do sada je u javnim istupima u više navrata odbacivao svaku umiješanost u počinjenje bilo kakvih ratnih zločina 1991. godine.