sjednica vlade

[FOTO] Plenković najavio: Sutra u podne će dva borbena zrakoplova Rafale preletjeti nad Zagrebom

24.11.2021 u 16:27

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa, posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te nabava francuskih borbenih zrakoplova Rafale bile su glavne teme sjednice Vlade, na čijem se uvodu obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku zahvalio ministrima na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu, ali i svim zastupnicima na pitanjima.

Zahvalio je i potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja. 'Imamo puno posla, pogotovo u nastojanjima da se pronađu nestali', kazao je premijer.

Podsjetio je i na posjet Sloveniji ovaj tjedan. '30 godina kasnije je otkrivena spomen ploča susreta. Važno je da imamo snažnu potporu Sloveniju vezano uz Schengen i ulazak u europodručje', dodao je. Osvrnuo se i na posjet premijera Poljske. 'On je jasno rekao da nije riječ o spontanim migrantskim rutama, nego o smišljenom pokušaju destabilizacije', poručio je.

'Danas ćemo prihvatiti tekst strateškog partnerstva s Francuskom, koji ćemo sutra potpisati. Znate da večeras dolazi predsjednik Macron', kazao je Plenković.

'Strateško partnerstvo znači potporu jedne od najutjecanijih zemalja svijeta', dodao je. 'Trebalo je 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj', kazao je Plenković, podsjetivši da će se sutra potpisati i ugovor o nabavi francuskih borbenih zrakoplova Rafale.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Beroš: 'Preporučujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka već da se pridržavaju mjera'

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke o epidemiji koronavirusa. 'Danas imamo 6136 novih slučajeva, samo 782 prethodno su bili u samoizolaciji. Udio pozitivnih među testiranima je 40,59 posto. Na bolničkom liječenju je 2551 osoba, od čega 323 na respiratoru.Gotovo 70 posto hospitaliziranih u zadnja 24 sata nije cijepljeno niti jednom dozom', kazao je Beroš.

Naveo je da je u posljednjih tjedan dana više od 84 tisuće građana cijepljeno prvom dozom. 'U naravi cijepljena su dva grada Dubrovnika', kazao je Beroš.

'Brojevi novozaraženih od prije dva tjedna danas su vidljivi u opterećenom bolničkom sustavu. Necijepljenjem i nepridržavanjem mjera osim nepotrebne smrti oduzimamo krevet ne-covid bolesnicima. 80 posto pacijenata koji su umrli nisu trebali umrijeti. Da su bili cijepljeni i dalje bi bili među nama', kazao je Beroš.

'Vrijeme je za novu razinu solidarnosti. Čitav svijet dijeli izazove ove epidemije, a sve države bilježe napredak gdje stanovništvo sluša glas struke. Preporučujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka već da se pridržavaju mjera i time sačuvaju vlastito zdravlje i živote. Život i zdravlje u Hrvatskoj mogu spasiti samo liječnici, a ne nadriliječnici. Dvije godine trajanja epidemije govore o ustrajnosti virusa', kazao je Beroš.

'U epidemiji nema 'ili'-'ili', prijeko je potreban 'i'-'i' pristup za koji se Vlada zalaže od početka epidemije. Dakle, i epidemiološke mjere, i cjepivo, i testiranje, i higijena i zdrav razum', kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se i na prosvjed u Zagrebu protiv covid potvrda. 'Tijekom prosvjeda je došlo do jednog fizičkog i nekoliko verbalnih napada na predstavnike medija što snažno osuđujemo. Pravo na prosvjed imaju svi, ali se moramo složiti i da se taj prosvjed mora održati po zakonu', rekao je Božinović dodajući kako se napadi istražuju.

Vlada jee na sjednici usvojila zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijela odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Plenković je pritom najavio i iznenađenje za sutra. 'Dok naši piloti ne prođu obuku na Rafalima, ovo je pravi trenutak da najavimo da ćemo sutra oko 12 sati vidjeti dva Rafala iznad Zagreba. To smo dogovorili s našim francuskim prijateljima. Oni će sutra nadletiti Zagreb u kontekstu simboličnog potpisivanja ugovora o nabavi 13 borbenih aviona', dodao je Plenković.

Zaključak i odluku Vlada je doniejla uoči službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Marcona Hrvatskoj. Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istaknuli su Banski dvori uoči Macronovog dolaska.