VISOKI GOST

Otkrivamo kada Macron stiže u Zagreb, s kim će večerati i o čemu će se razgovarati

24.11.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras oko 19.15 sati stiže u službeni posjet Hrvatskoj. Na aerodromu će ga dočekati šef diplomacije Gordan Grlić Radman, a na zajedničkoj večeri s početkom u 20 sati uz premijera Andreja Plenkovića i šefa diplomacije Grlića Radmana bit će potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Zdravko Marić, Boris Milošević te ministri Tomislav Ćorić, Radovan Fuchs i Mario Banožić, doznaje tportal

Oko 20 sati trebala bi početi radna večera u restoranu u centru Zagreba, koji na meniju nudi morske specijalitete. Kako doznaje N1, protokol je zakupio cijeli restoran već od 17 sati.

Teme o kojima će se razgovarati bit će globalna i regionalna pitanja. Konkretno, Macron će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati, naravno, o nabavi francuskih borbenih aviona Rafalea, kao i o ulasku Hrvatske u Schengen, o situaciji u hrvatskom susjedstvu i na zapadnom Balkanu, o klimi, energiji, strateškoj autonomiji Europske unije te trgovinskim odnosima Hrvatske i Francuske, doznaje tportal.

Macron će Hrvatsku napustiti u četvrtak popodne, nakon svečanog ručka na kojemu će sudjelovati stotinjak uzvanika iz javnog života. Prije toga sastat će se s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Macron je prvi francuski predsjednik koji dolazi u posjet Hrvatskoj, a tijekom boravka u našoj zemlji potpisat će Sporazum o strateškom partnerstvu.

S Macronom u Hrvatsku stiže i francuska ministrica obrane Florence Parly te će s hrvatskim kolegom Marijem Banožićem potpisati ugovor o nabavi Rafalea.

  • +11
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: THIBAULT CAMUS / POOL

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića naveli su da Macronov službeni posjet Hrvatskoj započinje u četvrtak upravo susretom s Milanovićem na Pantovčaku. Ceremonija svečanog dočeka na platou ispred Ureda predsjednika počinje u 9.10 sati, a u 9.25 predviđeno je zajedničko fotografiranje te susret dvojice predsjednika s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Svečanoj dvorani Ureda.

'Nakon ceremonije svečanog dočeka u Uredu predsjednika, predsjednici Milanović i Macron održat će tête-à-tête susret. Nakon razgovora predviđena je izjava za medije dvojice predsjednika. U nastavku službenog posjeta, a nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem, predsjednik Macron položit će vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića te će se susresti s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima', najavljuju iz Ureda predsjednika.

Tête-à-tête susret predsjednika Milanovića i Macrona trebao bi početi u 9.30 sati, a već za 10 sati najavljene su njihove izjave za medije, na hrvatskom i francuskom jeziku, uz simultani prijevod. Nisu predviđena pitanja predstavnika medija.