IMAMO DOKAZ

Ugovor o Zagrebtoweru ipak je tajan, Zmajlović ne govori istinu

22.04.2015 u 16:30

Bionic
Reading

Iako je glasnogovornica ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića danas poslala priopćenje u kojem tvrdi kako je ugovor koji je Ministarstvo potpisalo s tvrtkom Europolis za najam ureda u neboderu Zagrebtower javan i dostupan svima na uvid, to baš i nije tako. Sporni ugovor pokušali su dobiti na uvid u stranci ORaH, no Ministarstvo im je odbilo zahtjev

Glasnogovornica Dijana Sušac demantirala je danas pojedine medije koji su sporni ugovor nazvali tajnim. Pojasnila je da se mora poslati zahtjev, a uvid u ugovor može se dobiti u Ministarstvu svaki dan od 8.30 do 16.30.

No iz ORaH-a su demantirali glasnogovornicu ministra Zmajlovića. Naime oni su još u listopadu prošle godine podnijeli zahtjev za uvid i nisu uspjeli u svojem naumu jer im je u studenom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odbilo zahtjev. 'Nakon toga smo uputili žalbu povjerenici za informiranje. Ona je u ožujku ove godine poništila zabranu Ministarstva', pojašnjava za tportal glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević.


No tu priča ne staje, a sporni ugovor nedostupan im je više od pola godine. Naime Ministarstvo zaštite okoliša i prirode početkom travnja pokrenulo je tužbu na Upravnom sudu protiv povjerenice za informiranje, tj. odluke kojom se poništava zabrana u uvid u ugovor.

Sušac je danas tako istaknula i kako su uvjeti zakupa bili oduvijek javni, pa tako i informacija o trošku zakupa ureda i parkirnih mjesta koje Ministarstvo plaća 10,47 eura s PDV-om po kvadratu. 'Iz navedenog proizlazi da je ukupni godišnji trošak zakupa s uključenim PDV-om za proračunska tijela Ministarstva, Agenciju i Zavod 3,8 milijuna kuna', napominje Sušac.

U ORaH-u, koji sprema kaznenu prijavu protiv odgovornih za sklapanje ugovora, kažu kako znaju zašto im se svim silama brani uvid u njega. 'Sklopili su klauzulu o tajnosti ugovora. Ako je prekrše, moraju platiti 1,5 milijuna kuna tvrtki s kojom su ga sklopili. Klauzulom o tajnosti navodno se brani neformalni oblik intelektualnog vlasništva koji se odnosi na ugovor', kaže glasnogovornik ORaH-a.