PROIZVODNJA KOKAINA

U Kolumbiji plantaže koke povećane za više od 50 posto

15.07.2017 u 12:57

Bionic
Reading

Površina plantaža koke u Kolumbiji porasla je za 52 posto u 2016. u odnosu na prethodnu godinu, a proizvodnja kokaina za 34 posto, upozorio je u petak UN u svojem godišnjem izvješću na tu temu

Kulture koke porasle su s 96.000 hektara 2015. na 146.000 u 2016., objasnio je na konferenciji za tisak predstavnik u Kolumbiji ureda UN-a protiv droge i kriminala Bo Mathiasen.

Sama proizvodnja kokaina dosegnula je 866 tona 2016., nasuprot 646 u 2015. godini, dodao je on.

"Izvješće pokazuje kompleksan prikaz, brojke govore o znatnom porastu", kazao je Mathiasen koji, međutim, ocjenjuje kako ima "nade" za "izvedivo rješenje" problema uzgoja koke i proizvodnje kokaina u Kolumbiji.

"Porast je koncentriran u zonama koje su i prije proizvodile koku, ne suočavamo se s fenomenom ekspanzije", želio je naglasiti Leonardo Correa, koordinator Integriranog sustava nadzora ilegalnih kultura, organa koje je ostvarilo godišnje izvješće.

Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo je jednoglasno o osnivanju nove misije u Kolumbiji za pomoć borcima gerile FARC-a da se reintegriraju u društvo i tako odluče za mirovni proces.

FARC je desetljećima kontrolirao zone u kojima je cvala kultura lišća koke, osnovni sastojak kokaina.

Ratari će dobiti subvencije kako bi se okrenuli uzgoju ostalih kultura.