LOŠE TEMPIRAN USKRS

U Istri znatno manje stranih gostiju nego lani

granični prijelaz kaštel i plovanija

granični prijelaz kaštel i plovanija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane - ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima je 53.653 bilo stranih državljana, doznaje se u ponedjeljak u Policijskoj upravi istarskoj

Istodobno, u protekla tri dana Istru je napustilo 45.666 putnika.

Prošle je godine za uskrsni vikend u Istru došlo više od 107 tisuća stranih gostiju, a i vremenske su prilike bile bolje nego proteklog vikenda.

Prema procjeni direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića, razlika s lanjskim Uskrsom vezana za broj stranih posjeta ne bi trebala biti značajnija te će se bez problema nadoknaditi.

'Istina je da nas ove godine vrijeme nije poslužilo, ali nemam informacija o otkazivanju gostiju u hotelima. Ne vjerujem ni da su vremenske prilike skratile boravak turista. Ipak gosti za Uskrs mahom borave u čvrstim objektima. Stoga razlika s lanjskim Uskrsom ne bi trebala biti značajnija. Sigurno će biti slabije za 30-ak tisuća noćenja, ali to se kasnije, budući da nije riječ o velikim brojkama, bez problema nadoknadi. Zasad ne mogu komentirati brojke, jer ih još nismo dobili. Tek ćemo vidjeti koliko je bilo individualnih gostiju koji su boravili u privatnom smještaju i malim hotelima. No bit ćemo jako zadovoljni ako uskrsni vikend završimo sa 100 tisuća noćenja', kazao je Ivošević za Glas Istre


Iako podaci govore o znatno slabijem dolasku stranih gostiju, valja napomenuti da su lani osim puno boljih vremenskih prilika koncem travnja najbliži gosti iz Slovenije spojili 1. svibnja s Uskrsom, pa je bilo puno individualnih gostiju koji su u Istri boravili duže od vikenda, piše Glas Istre.

Bez gužvi na aerodromu


U Zračnoj luci Pula nije bilo gužvi. U tri je dana kroz pulskiaerodrom prošao 1.481 putnik, od kojih su svega 663 doputovala u Istru,dok ih je 818 otišlo.

Ukupno su bila 22 polijetanja, odnosno slijetanja aviona.

Lani je za Uskrs u Istru zračnim putem stiglo 1.800 putnika, izvještava Glas Istre.

Gosti nemaju kamo

Sonja Sacco, zadužena za privatni smještaj u agenciji ID Riva Tours, kaže da se njemački i austrijski državljani, koje dovode uglavnom u unutrašnjost Istre, znaju žaliti na nepostojanje sadržaja i gradilišta koja su najaktivnija u proljeće.

'Istra jednostavno nije spremna za predsezonu... Cijene se u predsezoni ne spuštaju značajno, a gosti nisu zadovoljni onime što ih tu dočeka. Nemaju kamo otići navečer, a usred dana im smeta buka s brojnih gradilišta. Još kad je vrijeme loše, onda pljušte njihove žalbe', objašnjava Sacco za Glas Istre.

Promet u kampovima i do 60 posto slabiji

Ovogodišnji će uskrsni vikend u istarskim kampovima biti od 30 do 60 posto slabiji u odnosu na lanjski, predviđa Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Prema njegovom mišljenju, rani Uskrs jedini je razlog za lošije rezultate, a vremenske prilike nemaju nikakav utjecaj na nedolazak kampista.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi