nevrijeme

U Istri tuča veličine oraha, razvili se i zastrašujući shelf oblaci

28.04.2019 u 16:26

Bionic
Reading

Tijekom nedjeljnog poslijepodneva istarsko je područje zahvatilo više lokalnih grmljavinskih nevremena mjestimice praćenih tučom

Na području općine Tinjan u središnjoj Istri tuča je bila veličine oraha i prekrila je tlo, javlja Istramet. Na njihovoj Facebook stranici objavljeno je nekoliko fotografija 'shelf clouda', horizontalnog oblaka zadivljujućeg izgleda koji u prednjem dijelu svoje mase obično nosi grmljavinsko nevrijeme.

Pogoršanje vremena dolazi sa zapada pa je tako u Istri inajniža temperatura u Hrvatskoj, osim na višim nadmorskim visinama. Dok je u ostatku zemlje oko 20 °C, u Istri je između 10 i 14.

DHMZ javlja kako će sutra na na Jadranu biti promjenjivo oblačno mjestimice s kišom i pljuskovina, na obali i grmljavinom. Lokalno će biti obilnije kiše, osobito u središnjim i gorskim predjelima, a iznad 600 metara uz zahladnjenje u Gorskom kotaru i snijeg.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na sjevernom dijelu Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, a u Dalmaciji sjeverozapadnjak i zapadnjak, na krajnjem jugo prijepodne još jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 11, u gorju od 1 do 5, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviša dnevna između 12 i 17, a u gorju od 5 do 10.

HAK javlja da su kolnici mokri i skliski od kiše u dijelu Istre, Hrvatskog primorja, Like te središnje Hrvatske. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Pojačan je promet na važnijim cestama osobito autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 GP Rupa-Diračje, Istarskom ipsilonu, Jadranskoj magistrali, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom na izlasku, a Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom u oba smjera.

  • +7
Tuča u Marčani Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX