presica stožera

Božinović zaprijetio svima koji krivotvore propusnice: Možete i na pet godina u zatvor

27.03.2020 u 09:07

Bionic
Reading

Na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak ujutro ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da od četvrtka u 16 sati imamo 56 novih bolesnika od Covida-19, što daje brojku od 551 zaraženog. Nažalost, tijekom četvrtka u Hrvatskoj su zabilježena i dva smrtna slučaja

'Zadnja žrtva korone je žena, onkološki bolesnik. Suosjećamo s obiteljima. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54 posto bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto. Dosad je obavljeno ukupno 4482 testiranja', kazao je ministar.

Beroš je zadovoljan jer se radi o linearnom, a ne eksponencijalnom rastu.

Ministar Davor Božinović izrazio je sućut obiteljima osoba koje su preminule od posljedica zaraze koronavirusom.

Potom je pojasnio neke odluke koje će olakšati stroge mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze.

'Prva odluka odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje', nabrojao je ministar.

Uvedeno je izuzeće za trgovine koje prodaju građevinski materijal. Odluka je ograničena na područje Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to kako bi se sanirale posljedice potresa.

Izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt osvrnuo se na vijesti da se neke osobe lažno predstavljaju kao njihovi djelatnici. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac, naši volonteri za dostavu hrane ili lijekova ne traže novac', kazao je Markt. Poručio je da se osobe koje traže novac odmah prijavi policiji. Napomenuo je i da je Crveni križ na raspolaganju građanima, ali nisu kurirska služba.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je trenutno osam osoba na respiratoru. Supruga preminuloga iz Zagreba nije životno ugrožena i leži na običnom odjelu. 'To je dezinformacija da je i ona životno ugrožena', kazala je Markotić.

Božinović je zaprijetio svima onima koji krivotvore potvrde za dozvolu kretanja rekavši da se radi o ozbiljnom kaznenom djelu za koje mogu dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

'Sigurno je jasno svima da se u ovakvoj situaciji neće izricati minimalne kazne', poručio je ministar unutarnjih poslova.

Ministar Beroš istaknuo i da se testira što više zdravstvenih radnika.

'Prije nego dođu na posao izmjerit će im se temperatura', poručio je.

Upitan o tome kako ide rješavanje tekućih zdravstvenih problema građana, naročito s obzirom na priču o djevojčici koja je hitno operirana u Klaićevoj nakon što su njenu majku odbili u Hitnoj i na Rebru, Beroš je rekao da je Stožer civilne zaštite dao jasne upute:

'Što se tiče djevojčice koja je operirana u Klaićevoj, moram reći da je ona dobro i moram pohvaliti majku koja je prisebno i odgovorno reagirala u toj situaciji. Što se tiče svih okolnosti slučaja, mi ćemo ih ispitati i vidjeti jesu li se svi pridržavali uputa koje je izdao Stožer', rekao je ministar zdravstva.