'traže rješenja'

Niti nakon Vladine zabrane rada vlasnici šoping centara ne žele spustiti najamnine zakupcima trgovina

27.03.2020 u 09:08

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada 19. ožujka u cilju sprečavanja širenja koronavirusa zabranila rad gotovo svih trgovina nema naznaka da će uprave šoping centara u metropoli oprostiti ili prepoloviti najam svojim zakupcima poslovnih prostora dok traje zabrana

Na upit Jutarnjeg lista upravama zagrebačkih trgovačkih centara jesu li spremni pomoći svojim najmoprimcima s uvjetima zakupa dok traje Vladina zabrana rada trgovina dobili su odgovore samo iz Avenue Malla i City Centra One.

Iz uprave Avenue Malla kažu kako čekaju poteze nadležnih tijela u državi i ostalih sudionika na tržištu oko obveza koje trgovački centri imaju prema državi i poslovnim partnerima.

'Šoping centri, kao i ostala poduzeća, imaju svoje obveze, uključujući, između ostalog, plaćanje dobavljačima, komunalnim poduzećima, izvođačima radova, financijskim institucijama i ostalima. Ono što preostaje je čekati koje će konkretne mjere poduzeti nadležna državna tijela, kao i ostali sudionici. Nakon što navedena situacija postane jasnija vlasnici Avenue Malla bit će u mogućnosti odlučiti o daljnjim djelovanjima, uključujući suradnju sa zakupnicima, koji su nadasve ključan faktor u vrijednosnom lancu svakog šoping centra', poručeno je iz Avenue Malla.

U City Centru One otkrivaju da su započeli razgovore sa svojim najmoprimcima kako bi se prebrodila situacija nastala zabranom rada većine trgovina u cilju zaštite od širenja koronavirusa.

'S našim zakupcima tražimo rješenja kako im pomoći i olakšati razdoblje u kojem su njihove trgovine zatvorene, ali i razdoblje nakon što se ponovno otvore. Jasno je da će većini biti potreban određeni period za oporavak i nastavak poslovanja. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je bez presedana', kažu u City Centru.

Dio uprava trgovačkih centara u metropoli, poput Supernove, također je najavljivao razgovore sa svojim zakupcima još prije Vladine odluke o zabrani rada gotovo svih trgovina, no bez davanja daljnjih informacija dokle se stiglo u tim razgovorima.

  • +19
Zagreb: Nakon novih odluka Kriznog stožera ulice su puste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz dijela uprava trgovačkih centara ponudili su Jutarnjem svoje neslužbene komentare o novonastaloj situaciji sa zakupcima poslovnih prostora upozorivši, među ostalim, kako se poslovne poteškoće zbog koronavirusa ne održavaju na svakog zakupca jednako pa se, zaključuju, ne može ni donijeti ista odluka za sve njih.

Kad su u pitanju spomenuti troškovi upravljanja trgovačkim centrima, oni proizlaze iz činjenice da je Vlada i nakon 19. ožujka dopustila rad supermarketa, pekarnica i ljekarni, doduše u skraćenom radnom vremenu, tako da šoping centri nisu posve zatvoreni.