dodatno mjesto

U Zagrebu se trebaju održati i dopunski izbori za 48. zastupnika u Skupštini

20.05.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Kako nije izabran predstavnik srpske nacionalne manjine u Zagrebu trebaju održati izbori za 48. zastupnika u Skupštini iz redova iste

Naime Izborno povjerenstvo Grada Zagreba donijelo je, nakon objavljenih rezultata, odluku 'o raspisivanju dopunskih izbora jer u prvom krugu nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine te se broj članova Gradske skupštine Grada Zagreba povećava za jedno mjesto'.

To znači da će za većinu u Skupštini biti potrebno 25, a ne 24 ruke, kako se mislilo. No sa zastupnicima SDP-a koaliciji Možemo! to ne bi trebalo predstavljati problem. Ona je, podsjetimo, osvojila 23 mandata dok je SDP-u pripalo pet.

Kandidirati se i birati na dopunskim izborima moći će samo pripadnici spomenute nacionalne manjine, a kojih prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Zagrebu ima 2,2 posto.

Od stranaka koje su ušle u Skupštinu najviše kandidata iz redova srpske nacionalne manjine imala je stranka BM 365. No ni Slavka Beljak ni Slavko Kojić nisu uspjeli ući. Beljak je bila osma, a Kojić 22. na listi. SDP je bio predložio jednu predstavnicu, ali je ona bila tek na 25. mjestu.

Možemo!, Domovinski pokret, HDZ i Most na svojim listama nemaju nikoga tko je pod nacionalnost napisao Srbin/Srpkinja.