RASPRAVA U OTVORENOM

U Ateni uhićena četiri navijača AEK-a; do kad će Boysi biti iza rešetaka?

06.12.2023 u 23:07

Bionic
Reading

Tko je kriv za smrt grčkog navijača u Ateni i do kad će pripadnici skupine Bad Blue Boys biti iza rešetaka - tema je o kojoj su u Otvorenom HTV-a govorili državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović, odvjetnici Aleksandra Horvat i Veljko Miljević te Davor Lulić, sportski urednik na Hrvatskom radiju

Komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića javnosti da "pričekaju do kraja tjedna", državni tajnik Juro Martinović kazao je u Otvorenom HRT-a kako ne može reći da su te izjave sigurno jamstvo. Rekao je kako su u diplomatskim i pravnim kanalima EU-a poduzeli sve što Vlada može. Osigurali su Boysima dobar tretman u zatvorima, održani su sastanci premijera i ministara pravosuđa i vanjskih poslova. Sve ostalo je u rukama grčkog pravosuđa, dodao je. Potvrdio je kako je Hrvatska spremna preuzeti kazneni progon i postupak, ali nije optimističan u pogledu toga da bi Grčka to dopustila.

- S obzirom na to da je ubijen grčki državljanin i da se sve dogodilo tamo, moje je mišljenje da će se ti postupci sigurno okončavati u Grčkoj. Kao čovjek imam dilemu - što bi se događalo u tom kaosu da nije nitko smrtno stradao?', kazao je, napomenuvši da je dokazano da 'grčki navijač nije poginuo od ruke navijača Dinama'. Informacije s terena, kaže Martinović - nema. Ali je rekao kako činjenica da nitko od AK-ovih navijača nije priveden - 'to s pravnog i ljudskog aspekta nedopustiv nesrazmjer'.

Uhićena 4 navijača AEK-a

S novim informacijama iz Atene se javila i Mateja Ribičić. Kazala je kako su prosječni Grci ni ne znaju da su Boysi još u grčkim zatvorima. S druge strane navijači AEK-a vrlo dobro znaju sve detalje - upravo zato što su involvirani. Dodala je i kako joj je glasnogovornik AEK-a odbio dati izjavu. Odvjetnici obitelji preminulog navijača poručili su joj da za hrvatske medije nemaju nikakvih poruka. Nikakvih odgovora ekipa HRT-a nije dobila ni od ministarstva pravosuđa i civilne zaštite.

Pripadnici BBB dolaze na sud u Grčkoj Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Dodala je da je u Grčkoj ukupno zabilježeno čak 44 smrti povezanih s navijačkim neredima. Potvrdila je da su četiri navijača AEK-a uhićena vezano za tragični događaj u Ateni. Optuženi su za sve za što se tereti Boyse, osim za zločinačko udruživanje.

Miljević: Maksimalno trajanje istrage u Grčkoj - 18 mjeseci

Odvjetnik Veljko Miljević ustvrdio je kako ni on, ali ni odvjetnici u Grčkoj ne mogu pretpostaviti kad će Boysi biti pušteni na slobodu. Podsjetio je da su neki prijedlozi za ukidanje pritvora podnijeti još prije 15 dana i više.

Komentirajući kako to da pritvor u Grčkoj, kao članici EU-a nije ograničen kazao je da mu je neshvatljivo da maksimalno trajanje istražnog zatvora Grci nemaju u zakonu o kaznenom postupku. Tek je nedavno čuo, dodao je - da imaju rok o maksimalnom trajanju istrage od 18 mjeseci. Međutim, istraga i istražni zatvor su dvije različite kategorije, naglasio je.

Šutnja grčke strane

Aleksandra Horvat, odvjetnica jednog od navijača Bad Blue Boysa kazala je kako se njezin branjenik vratio iz Atene redovnom avionskom lijom, temeljem prethodno kupljene karte. Potvrdila je da je Županijski sud odlučio, nepravomoćno - da ga neće izručiti Grčkoj. Prethodno je Ministarstvo pravosuđa od grčke strane zatražilo odgovore na pitanja o uvjetima pod kojima bi njezin branjenik bio smješten u zatvor. Ako bi uvjeti bili gori nego u hrvatskim zatvorima - došlo bi do povrede članka 3. Europske konvencije o ljudskim pravima. Odgovor od grčke strane stigao je u jednoj rečenici: "Uvjeti u grčkim zatvorima su sukladni europskim standardima", kazala je.