poruka iz mosta

Troskot o Janafu: To je samo jedna u nizu afera; to je jedan od razloga zbog kojih je jučer premijer Andrej Plenković pokazao nervozu

17.09.2020 u 13:57

Bionic
Reading

Iz Mosta su u četvrtak poručili da je korupcija bila razlogom nervoze premijera Andreja Plenkovića na jučerašnjem saborskom aktualnom prijepodnevu, pa i aktualna afera s uhićenjima vezano za Janaf

"To je samo jedna u nizu afera i smatramo da je to jedan od razloga zbog kojih je jučer premijer Andrej Plenković pokazao nervozu, s obzirom na to da smo pitanjima koje smo postavljali ukazivali na vidljivu i nevidljivu korupciju koja nažalost više nije u Plenkovićevim rukama i određeni procesi u državi nisu u rukama Vlade”, rekao je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot.

Na konferenciji za novinare Troskot je istaknuo da je njegov Klub zastupnika jedan od najaktivnijih u borbi protiv korupcije, a u tom procesu najvažnijom smatra reformu pravosuđa, jer sudski procesi traju po deset godina.

"Moglo bi se dogoditi da ćemo mi kao građani plaćati penale Ivi Sanaderu, pa predlažemo da takvi sudski procesi ne traju nekoliko godina, nego da, ako se sumnje dokažu u relativno kratkom roku, ti ljudi odgovaraju i osobno, ali i imovinom, što bi bila poruka da se takve afere više ne ponavljaju", naglasio je.

Cijeli sustav ne valja i treba reformirati pravosuđe

Dodaju da zbog toga ne optužuju premijera Plenkovića, nego cijeli sustav "koji ne valja zbog čega treba reformirati pravosuđe".

Troskot je najavio da će predložiti ukidanje obaveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori, jer se zalažu za anglosaksonski model po kojem bi takve institucije trebale funkcionirati po modelu poduzeća.

Naime, pojasnio je, HGK bi mogla prodavati poduzećima brojne baze podataka koje imaju i na takav način samodostatno funkcionirati.

“S terena, prema riječima poduzetnika, oni nisu zadovoljni uslugama HGK i ne vide benefit plaćanja obveznih članarina s obzirom da usluga koja dobivaju nije adekvatna njihovim plaćanjima”, istaknuo je.