podrška inicijativi

Troskot: Frizerima smanjiti PDV na 13 posto

11.09.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot zauzeo se u petak da se frizerskim salonima smanji stopa poreza na dodanu vrijednost s 25 na 13 posto

„Podržavamo inicijativu frizerskih salona da se stopa PDV-a smanji s 25 na 13 posto”, rekao je Troskot tijekom slobodnog iznošenja stajališta u Hrvatskom saboru.

Ustvrdio je da bi se time povećao broj salona i zaposlenih te prihodi države. „Smanjenjem stope povećao bi se i broj frizerskih salona za 1,5 posto, broj zaposlenih za 1250, a dobit za državu bila bi 30 milijuna kuna od osobnog dohotka po novozaposlenom, 30 milijuna od salona i 68 milijuna od doprinosa”, istaknuo je.

Osim toga, saloni bi smanjenjem PDV-a postali konkurentniji, omogućio bi im se razvoj, a smanjilo bi se i crno tržište koje u toj djelatnosti iznosi visokih 50 posto, rekao je Troskot.

Marijana Puljak (Klub IP, Pametno i GLAS) pozvala je da se riješi problem s asistentima u nastavi i pitanje vjeronauka u školama.

Iako je nastava počela, dio asistenata u nastavi još nema potpisan ugovor o radu, a neke škole su dobile preporuku da se ugovori potpišu na rok od samo 60 dana. Uz to, istaknula je, u nekim je ugovorima stavka da se on može prekinuti u slučaju nepredviđenih okolnosti, poput epidemije koronavirusa.

„Što će se u tom slučaju dogoditi s obrazovanjem djece s poteškoćama za vrijeme online nastave, što će biti sa zaposlenim roditeljima ako ostanu bez pomoći asistenata, oduzima li se ovako djeci s teškoćama pravo na obrazovanje?” upitala je Puljak.

Kad je riječ o vjeronauku u školama, zatražila je da se djecu koja na nj ne idu "prestane diskriminirati", pozivajući se na Ustav u kojem smo definirani kao sekularna država i na Deklaraciju o zaštiti prava djeteta.

„Prisiljavanje djece da prisustvuju nastavi vjeronauka povreda je prava djeteta na slobodu misli, savjesti i vjere”, rekla je i dodala da se nastava vjeronauka ne smije nametati nijednom djetetu ako to nije njegov izbor ili izbor njegovih roditelja.

Sanja Radolović (Klub SDP-a) u slobodnom govoru pozvala je na izdavanje dopusnice za rad studiju medicine u Puli, koju čeka već godinu i pol.

Nedavno je izdana dopusnica za izvođenje studija medicine Hrvatskome katoličkom sveučilištu, a "istodobno se iz čisto političkih razloga onemogućuje izdavanje dopusnice studiju medicine u Puli", ustvrdila je.

„Nacionalno vijeće za znanost, čije članove bira Sabor, postalo je tijelo sastavljeno od političara, a ne više od stručnjaka iz akademske zajednice. Bitno su prekoračili svoje ovlasti budući da je studij medicine u Puli ispunio sve zakonske pretpostavke koje je provjerila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, radna skupina ministarstva i studij je dobio tri pozitivne međunarodne recenzije”, rekla je Radolović.

Daniel Spajić iz Kluba Domovinskog pokreta upozorio je na negativne posljedice koronavirusa na povremeni prijevoz putnika. „Pad prometa u posljednjih šest mjeseci poslovanja za većinu tvrtaka u povremenom prijevozu putnika iznosi od 95 do 98 posto”, istaknuo je i zatražio da se ta djelatnost uključi u nacionalni plan oporavka koji je u izradi.