PORAZNI REZULTATI PROBNE MATURE

Trećina maturanata danas ne bi prošla ispit iz matematike!

28.04.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Pristigli su rezultati probne mature koju je u osam gradova provelo Otvoreno učilište Algebra. Provedeni su probni ispiti iz hrvatskog, engleskog i matematike, odnosno neslužbena simulacija polaganja mature na temelju zadataka izrađenih po uzoru na tip i vrstu onih na maturi, za čije su sastavljanje bili zaduženi suradnici/profesori iz srednjih škola s bogatim iskustvom. Rezultati su bili porazni...

Probne ispite polagalo je 1.500 maturanata gimnazija i strukovnih škola, a riješili su nekoliko tisuća ispita, priopćili su iz Algebre.

'Maturantima je, očekivano, najteži ispit bio onaj iz matematike, a kada bi se rezultati probne mature uspoređivali s prošlogodišnjim rezultatima na državnoj maturi, pristupnici probnoj maturi u prosjeku su lošiji u hrvatskom jeziku na obje razine te u matematici i engleskom jeziku više razine. Da su danas ispiti državne mature, preko 30 posto onih koji su pristupili probnoj maturi ne bi položilo matematiku na višoj razini', izjavila je profesorica Klaudija Šarkanj, specijalistica za karijerno savjetovanje u Algebri.

Splićanima najveći izazov matematika, Zagrepčanima hrvatski

Matematika razine A predstavljala je najveći izazov učenicima u Dubrovniku i Splitu, matematika B učenicima u Splitu i Zadru, a najteže gradivo iz matematike su im jednadžbe i nejednadžbe, slijede funkcije. To gradivo zajedno na državnoj maturi nosi preko 40 posto bodova na razini A, odnosno 25 posto bodova na razini B.

Ispit iz hrvatskog jezika najtežim se pokazao učenicima u Rijeci i Zagrebu dok se na hrvatskom više razine književnost pokazala najtežim područjem ispitivanja. Rezultati ispita iz engleskog jezika podjednaki su u svim gradovima, a najbolji su bili učenici u Puli.

Temeljem prosječnih rezultata probne mature i pragova ocjena s mature prošle školske godine, maturanti trenutno imaju znanje hrvatskog jezika i matematike nedovoljno za ocjenu dobar, a engleskog jezika prosječno nešto više od ocjene dobar.

Maturanti su na ispitu iz matematike na probnoj maturi prosječno najlošije znanje pokazali iz područja jednadžbi i nejednadžbi, funkcija te geometrije. Na ispitu iz hrvatskog jezika prosječno najlošije znanje maturanata na probnoj maturi ono je vezano uz jezik i gramatiku dok je književnost postigla malo bolje rezultate. Na ispitu iz engleskog jezika zadaci s čitanjem su postigli loše rezultate dok su zadaci sa slušanjem prosječno relativno dobro ocijenjeni.