GODINE BANDITA

Suđenje zloglasnom mafijašu otkriva veze s Kremljem?

Bionic
Reading

Opisivan kao zadnji preživjeli, a neosuđeni vođa posebno krvoločne mafijaške grupe iz 90-ih zvane Orehovskie, Dmitrij Bjelkin izašao je prošlog tjedna pred sud u Moskvi nakon što se državno odvjetništvo dvije godine pripremalo za proces protiv njega

Tako je počelo jedno od najvećih suđenja u Rusiji vezanih uz 'banditske 90-e', a mediji špekuliraju da bi se rasvjetljavanje mafijaških odnosa unutar klana Orehovskie moglo protegnuti i do samog državnog vrha.

Pojavivši se na južnim rubovima Moskve u kaotičnim zbivanjima tijekom raspada Sovjetskog Saveza, Orehovskie je postala jedna od najmoćnijih i najokrutnijih bandi ruske metropole. Kontrolirali su nekoliko tržnica, ali i desetke kompanija i banki poput MB-a i Kapital-Ekspressa. Registriravši zaštitarske tvrtke, pripadnici Orehovskie su u periodu neviđenog pretvorbenog bezakonja stekli pravo službenog nošenja oružja.

Dmitrija Bjelkina se tereti za organizaciju više od 50 ubojstava (tužiteljstvo je pripremilo 70-ak tomova dokumenata). Osim protivnika i slučajnih žrtava, među usmrćenima su i članovi njegove grupacije koji bi došli pod sumnju, ili su likvidirani kako bi se ojačao autoritet vođa.

Kao i većina krimi-bandi, ili po ruski 'brigada', koje s vremenom nisu razvile legalan biznis, Orehovskie su na prelasku u 21. stoljeće većinom uništeni. Njihovih 30-ak članova završilo je u zatvoru, od kojih neki doživotno. Navodno je zadnji lider na slobodi bio upravo Bjelkin, koji je 2011. uhićen u Španjolskoj, da bi godinu kasnije bio izručen Moskvi.

U rujnu bi iz zatvora iz svih krajeva Rusije u Moskvu trebali biti transferirani ranije osuđeni lideri i utjecajni likovi iz Orehovskih, kako bi svjedočili u procesu protiv Bjelkina. Novaja gazeta piše da će cijeli događaj teško proći bez skandala. Očekuje se, između ostalog, novo ispitivanje uloge i veza biznismena Aleksandra Tarancova, koji je prema izvorima Novaje Gazete tih godina bio umiješan u niz zločina, uključujući i nestanak renomiranog arhitekta Vladimira Ginzburga. Isti list navodi iskaze da je za Tarancovljevu kompaniju Russkoe zoloto jedno vrijeme radio i Viktor Zolotov, specijalac koji je početkom 90-ih čuvao ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, da bi u eri Vladimira Putina napredovao do načelnika službe sigurnosti predsjednika.