RASPRAVA U OTVORENOM

Stručnjak: Jakuševec se nalazi na smjeru vodotoka. Bez pitke vode, nećemo opstati

05.12.2023 u 23:40

Bionic
Reading

Odron na odlagalištu otpada Jakuševec, koji se dogodio jučer ujutro, bio je drugi u samo mjesec dana. Tri radnika su jučer ozlijeđena, a jedan je teško. Jakuševec je jučer bio zatvoren, a danas se otpad ondje ponovno odvozi. Mirela Holy izjavila je da je Jakuševec sanirani deponij na koji se smije odlagati otpad, ali samo onaj koji ne mijenja kemijska svojstva. Zlatko Milanović napomenuo je da su sve metropole razvijenih države svoje probleme poput Jakuševca već riješile

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, izjavila je u emisiji Otvoreno HTV-a kazala je da je stanje na Jakuševcu zabrinjavajuće zato što vidimo da se urušava deponij. U deponiju se nešto događa što može imati utjecaj i na glinene podlege i folije koje se nalaze, kazala je te se nada da to ipak nije slučaj.

- Nadam se da neće doći do curenja procjednih voda jer bi to moglo imati štetni utjecaj na kakvoću pića, odnosno vode na području Zagreba, istaknula je.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Nadam se, kazala je Holy, da će se tijelo deponija stabilizirati i da će se i dalje moći odlagati otpad na deponiju sve dok se ne pronađe alternativni način gospodarenja otpadom, odnosno realizira centar za gospodarenje otpadom gdje će se postupati s mješovitim komunalnim otpadom koji se sada trenutačno odlaže na zagrebački deponij.

Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potvrdio je da se provode izvidi na Jakuševcu i da se kontrolira sve što je ondje ušlo, način na koji se to ugrađivalo u tijelo odlagališta i o kojoj vrsti otpada se radi. - To može potrajati nekoliko tjedana, evo vidjet ćemo uskoro rezultate toga, nadam se, kazao je.

Komentirajući tvrdnje medija da se na odlagalištu nalazio biootpad, Siniša Radiković, direktor Gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM iz Preloga, kazao je kako to moraju utvrditi inspekcijske službe. Naglasio je kako je Jakuševec najveće brdo otpada u Hrvatskoj.

- Nažalost trebamo se više orijentirati na odvoženje otpada na odlagalište. Ne grade se građevine za gospodarenje otpadom, jer se oko toga nikad nije složio onaj treći stup - političari. Sadašnja vlast je rušila kompostanu u Brezovici, a oporba sada ruši Resnik. Tako se ne može raditi, otpadom se gospodari uz suradnju komunalaca, građana i političara, upozorio je.

Podsjetio je da je Bjelovar izgradio i kompostanu i kopirnicu sredstvima Europske unije, a PRE-KOM iz Preloga je jedno od rijetkih poduzeća koja ima i sortirnicu, i kompostanu, pogon za obradu glomaznog otpada, pogon za obradu građevinskog otpada i centar za ponovnu uporabu.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Zlatko Milanović, stručnjak za gospodarenje otpadom, istaknuo je da je rješenje za Zagreb, kao i za sve druge - odgovorno gospodarenje tvarima koje smo uzeli od prirode i s njima radimo. Znači, ako mi ne shvatimo da otpad nije smeće i da nije to neka stvar koju treba čim prije odvesti da ne bude na našem vidiku ili da nam ne smrdi. Naglasio je da su u otpadu silne sirovine, neiskorištene, koje bespotrebno bacamo.

- Druga stvar, otpad kad se ovako odlaže, ugrožava pitke vode. Bez pitke vode neće niko od nas opstati. Odlagalište se nalazi na smjeru vodotoka, dodao je.

Govoreći o tome koliko je kompleksno riješiti pitanje Jakuševca kazao je da su sve velike metropole u razvijenim državama to već riješile. Uglavnom, prije svega, kaže, trebamo znati da trebamo izbjegavati i smanjivati otpad.

Jakuševec je i dalje zatvoren Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jakuševec je sanirani deponij koji je trebao biti zatvoren 2012. godine, nakon što je saniran, tvrdi Holy. Budući da nije ni vlast na čelu s Milanom Bandićem, a niti sadašnja vlast, dodaje, osigurala alternativnu metodu za gospodarenje mješanim komunalnim otpadom, onda se i dalje na Jakuševac koji je sanirani deponij odvozi tzv. neinertizirani miješani komunalni otpad.

- Dakle, nije točno da se prema europskim direktivama ne može odlagati otpad. Otpad se može i dalje odlagati, ali taj otpad mora biti inertiziran, što znači da ne smije više mijenjati svoja kemijska svojstva. S obzirom na to da mi naš miješani komunalni otpad u Zagrebu ne inertiziramo, on je u stvari dalje aktivan i to tijelo deponija je živo, ali moramo kad govorimo o Jakuševcu imati na umu da je taj deponij u stvari saniran, istaknula je.

Naglasila je da u Hrvatskoj postoji jako veliki broj deponija koji nisu uopće sanirani i koje tek treba sanirati, što znači da niti nemaju glinene slojeve, niti folije, niti imaju otplinjavanje, niti imaju sustav sakupljanja procjednih voda, što je katastrofa.

Budiša napominje da na odlagalištu kao što je Jakuševec, velika količina otpada uvijek stvara rizik od nestabilnosti ploha. Ako istovrsne vrste otpada odlažete na jedno mjesto, koncentrirate, taj rizik postaje sve veći, kazao je. Zagreb ne može zatvoriti odlagalište jer on nema alternativu, pojasnio je.

- Zagreb nije zgradio postrojenje niti za sortiranje, nije zgradio dodatne kapacitete kompostiranja, nije zgradio centar za gospodarenje otpadom i naprosto odlagalište Jakuševac će se koristiti do zadnjeg svog kapaciteta koji je predviđen, dakle, otprilike 3-4 godine, dodaje.