jakuševac

Bernardić o smetlištu: Hoće li zauzvrat Plenković Tomaševiću odobriti homologaciju 'kanti od tramvaja'

05.12.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Odron smeća na odlagalištu Jakuševec bila je u utorak jedna od tema slobodnih govora u kojima je Davor Bernardić (Socijaldemokrati) rekao da su odgovorni gradonačelnik Zagreba i glavni državni inspektor, a Krunoslav Katičić (HDZ) da je odgovorna stranka Možemo! koja upravlja Zagrebom

Odgovornost za Jakuševec je osim na gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću i na glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću, kazao je u slobodnom govoru Davor Bernardić u ime Kluba Socijaldemokrati.

Unatoč urušavanju smeća na Jakuševcu u studenom ove godine zbog nezakonitog odlaganja biootpada Mikulić nije ustanovio nikakve nepravilnosti niti reagirao, dodao je Bernardić ustvrdivši da su HDZ i Andrej Plenković postali „tihi partner i zaštitnik” Tomaševića i stranke Možemo!.

Tomašević je zatražio zbog Jakuševca hitan sastanak kod „tatice” u Banskim dvorima, hoće li to rezultirati time da će Agroproteinka dobiti posao zbrinjavanja biooptada u Zagrebu, a zauzvrat Plenković Tomaševiću odobriti homologaciju „kanti od tramvaja” starih 30 godina, upitao je Bernardić.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) podsjetio je da gospodarenje otpadom u nadležnosti gradova ocijenivši da je odgovornost za Jakuševec na stranci Možemo! koja je na vlasti u Zagrebu.

„Kako bi se ublažila odgovornost stranke Možemo! i Tomaševića sve se svelo na zahtjev za sastankom sa Vladom”, rekao je.

Zašto su se kandidirali, pravili da mogu riješiti probleme, varali birače govoreći da su stručnjaci za gospodarenje otpadom, upitao je zastupnik HDZ-a.

I Katarina Peović (RF) osvrnula se na novi odron smeća na Jakuševcu u kojemu su tri radnika ozlijeđena, te poručila da će stajati uz zagrebačku vlast, pogotovo kad joj se upućuju besmislene kritike, no da joj se jučerašnja situacija nije smjela dogoditi.

„Odron na Jakuševcu imao je svoj predtekst, događale su se stvari koje su trebale upozoriti ovu vlast da se to ne bi trebalo dogoditi“, rekla je zastupnica.

Osvrnula se i na izjavu gradonačelnika Tomaševića da je sigurnost radnika ključna, te da se istražuje odgovornost, te poručila kako je „odgovornost uistinu samo na njemu“.

Dodala je i kako pred sobom ima dopis, jedan od mnogih koji su sami sindikalisti slali upravi Zrinjevca nakon prvog odrona u studenom.

Karolina Vidović Krišto (OIP) poručila je da Tomašević nakon dvije i pol godine nije rasvijetlio ni jednu aferu iz vremena bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

„Postavljen je za gradonačelnika kako bi korupcionaški kanali u Zagrebu ostali zaštićeni”, ustvrdila je.