tragedija u školi

Stotine Beograđana u tišini odale počast žrtvama, doznalo se i što je prvo dječak rekao policiji

03.05.2023 u 15:39

Bionic
Reading

Dan je obilježila tragedija u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmero učenika i zaštitar osnovne škole u naselju Vračar, a sedam osoba je ozlijeđeno, uključujući nastavnicu povijesti u toj školi. Ovo su trenutačno službeno dostupne informacije

22.44 Dio građana koji je došao odati počast žrtvama, u jednom trenutku krenuo je k zgradi Ministarstva prosvjete, gdje je održan kratki prosvjed. Čula su se i zviždanja i uzvici: Ostavka!

22.11 Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je za RTS da je dječak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je 'psihopat koji se treba smiriti'

'Dijete koje je izvršilo zločin je kada je pozvao policiju rekao da je pucao na osobe u školi i da je on, u toj izjavi koja je zabelježena i snimljena, psihopat koji se treba smiriti. To je izjavio kada je pozvao dežurnog radnika Komandno-operativnog centra, u izjavi prvoj na njegov telefonski poziv za prijavljivanje događaja. Izjavio je da je po izvršenju toga koliko ga je uhvatio strah panika i čudno disanje bilo ispravno nazvati policiju i prijaviti taj događaj', kazao je Milić.

Dječak je, dodao je, izjavio i da je bio ignoriran i izopćen od društva. 'Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi sam je to učinio i nije imao namjeru niti želju s tim Molotovljevim koktelima da zapali bilo koje dijete, nego kako je rekao, htio je napraviti jedan obrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla doći, pružiti pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu', ističe Milić.

21.20 Ravnatelj Sveučilišnog kliničkog centra u Beogradu Milika Ašanin kazao je da su 'tri od četiri pacijenta primljena nakon napada u beogradskoj školi 'Vladislav Ribnikar' van životne opasnosti'. >>>Cijeli tekst<<<

20.51 Više stotina građana okupilo se večeras ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru gdje je danas ubijeno osam učenika i zaštitar. Odaju poštu nastradalima, polažu cvijeće, pale svijeće i ostavljaju igračke. Premda je puno ljudi, ne čuje se ništa osim tišine. Okupljanje je i na Cvjetnom trgu, u čijoj blizini se nalazi ova škola. Stigle su stotine ljudi, roditelji s malom djecom, mladi, učenici, svi potreseni onim što se dogodilo, javlja N1.

  • +11
Svijeće i cvijeće za žrtve u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

20.30 Ne prestaju reakcije na strašan zločin koji se dogodio u osnovnoj školi u Beogradu, a za Novu TV govorila je i psihologinja Ana Vlajković. 'Njegov život je, grozno je reći, uništen. Uništeni su životi mnogih obitelji. Uništeni su životi obitelji djece čije je živote on oduzeo. Njegov život je uništen. Bilo kakav psihijatrijski tretman ni njemu ni njegovoj obitelji neće moći vratiti onu ljudskost i ono što je ovim činom izgubljeno', poručila je psihologinja .

19.00 Milan Milošević, otac djevojčice koja ide u isti razred kao i ubojica i koja je u posljednji tren izbjegla metak, ispričao je novinarima što se dogodilo u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. 'Dječak koji je upucan u nogu istrčao je prvi, moja kćer za njim. Pogledao ju je u oči, ali je pištolj bio okrenut na drugu stranu. >>>Cijeli članak<<<

18.30 U večernjim satima oglasio se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je da će dječak biti smješten u posebnom dijelu klinike za neuropsihitriju. Otkrio je i što je dječak rekao policiji.

17.20 Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije uputio je u srijedu sućut obiteljima žrtava masovnog ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi i pozvao na molitvu za ubijene i oporavak ozlijeđenih.

16.20 Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo je da je ocu određeno zadržavanje od 48 sati, ali i da sam dječak koji je izveo zločin, nije kazneno odgovoran.

Okupljanje građana i paljenje svijeća ispred škole Vladislav Ribnikar i izjava Milana Miloševića, oca preživjele učenice Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX
  • Načelnik beogradske policije Veselin Milić identificirao je napadača kao 14-godišnjaka, učenika Osnovne škole Vladimira Ribnikara.
  • Napadač se, prema tvrdnjama policije, sam prijavio policiji telefonom oko 8.40, neposredno nakon pucnjave, predstavio se imenom i prezimenom te rekao kako je pucao na više osoba.
  • +7
Branko Ružić, Veselin Milić, Bratislav Gašić i Danica Grujičić na konferenciji za novinare povodom napada u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.K./ATAImages/PIXSELL
  • Šef policije istaknuo je da je napad pomno planiran gotovo mjesec dana, a današnji datum je odabrao zbog toga što je njegov razred imao povijest, a učionica povijesti bila je blizu izlaza iz škole. Učenik je u torbi imao četiri Molotovljeva koktela i pištolj, iz kojega je odmah po ulasku u školu ustrijelio zaštitara, a ulaskom u učionicu nastavnicu povijesti te učenike. Kod njega je pronađen i popis potencijalnih žrtava.
  • U napadu je ozlijeđeno šestero učenika te nastavnica povijesti koja je, po svemu sudeći, također bila planirana meta napada. Ozlijeđena djeca prebačena su u Urgentni centar i specijalnu dječju bolnicu u Tiršovoj ulici, a najmanje jedan učenik nalazi se u kritičnom stanju.
  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL
  • Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić potvrdio je da su uhićeni i otac i majka napadača te naveo da je dječak s ocem išao u streljanu i vježbao pucanje.
  • Ministar prosvjete proglasio je trodnevnu žalost u Srbiji počevši od petka 5. svibnja te za tragediju izravno optužio 'internet, videoigre i zapadne vrijednosti'.
Policijska blokada u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell
  • Srpskoj premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću sa svih strana svijeta stižu izrazi sućuti, a sućut su izrazili i hrvatski premijer Andrej Plenković te glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.
  • +31
Paljenje svijeća ispred škole u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos
  • Na stravičan masakr reagirale su i obrazovne vlasti u Hrvatskoj: ministar znanosti Radomir Fuchs najavio je da će se podići zaštita u hrvatskim školama, a glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan za tportal je ustvrdila da je u škole potrebno uvesti detektore oružja.
l>