masakr u beogradu

Psihologinja: 'Nemoguće je da ovome nije prethodila neka trauma'

03.05.2023 u 20:26

Bionic
Reading

Ne prestaju reakcije na strašan zločin koji se dogodio u osnovnoj školi u Beogradu, a za Novu TV govorila je i psihologinja Ana Vlajković

Vlajković je za Novu TV rekla je da je za društvo u cjelini teško prevladati ovakvu situaciju. 'Još smo svi u šoku, pa i mi kao profesionalci smo u šoku.'

Policija kaže da je mladić to planirao mjesec dana. Čini se neobičnim da nitko u tom periodu nije shvatio da se nešto s njim događa.

'Glavno pitanje je tko je trebao primijetiti da se s dečkom nešto događa i da nešto planira. To je njegovo najbliže okruženje, prijatelji. Sigurno su postojali neki znaci. Možda ne tako očigledni u posljednjih mjesec dana, ali nemoguće je da neka trauma nije prethodila ili da nešto nije prethodilo ovakvom činu. Ja sada špekuliram, a to ne volim raditi dok ne budu došli službeni nalazi od stručnjaka s kojima je dječak trenutno smješten u ustanovu', poručila je psihologinja.

Psihologa je u školama malo, smatra ona, a i uvjeti rada daleko su im od idealnih.

'Imaju preveliki obujam posla, od njih se mnogo očekuje. Ja nisam školski psiholog, ali sam radila dosta obuka upravo za ovakve krizne situacije sa psiholozima i drugim stručnjacima, pedagozima u školama i oni sami kažu da najmanje vremena imaju za rad s djecom', objasnila je.

"Djeca u tom uzrastu nisu svjesna u potpunosti ni svoje smrtnosti"

Škola u kojoj se dogodio zločin poznata je kao elitna. Roditelji djece koja u nju idu imaju puno posla. Roditelji se ponekad nemaju vremena baviti djecom.

'Ne bih rekla da je tako jednostavno imovinsku karticu povezati, da postoje uzročno-posljedične veze. Ali nekako kada se ide u elitnu školu, kada je to sve nekako lako i nadohvat ruke, djeca ulaze u period adolescencije, shvaćanje samog života i vrijednosti života je potpuno drugačije. Djeca u tom uzrastu nisu svjesna u potpunosti ni svoje smrtnosti i onda često dolazi do samoubojstava koja su bila samo ispitivanje granica.'

  • +31
Paljenje svijeća ispred škole u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Granica je prijeđena i time što je otac počinitelja svoga maloljetnog sina vodio u streljanu.  'U streljanu po zakonu ne bi smio ući nitko mlađi od 18 godina. Tu je prekršen zakon, to je prva stvar. Naravno, svatko ima pravo odgajati svoju djecu kako god želi, ali živimo u 21. stoljeću, ne živimo u šumi, ne prijete nam medvjedi, vukovi, živimo u urbanoj sredini, nema razloga da djeca uče rukovati vatrenim oružjem. Ako je želio da se dijete bavi nekim sportom mogao je ići na streljaštvo zračnim pištoljem', tvrdi psihologinja.

Maloljetan, ne bi smio u streljanu, ali maloljetan s 13 godina ne može ni kazneno odgovarati. 

'Njegov život je, grozno je reći, uništen. Uništeni su životi mnogih obitelji. Uništeni su životi obitelji djece čije je živote on oduzeo. Njegov život je uništen. Bilo kakav psihijatrijski tretman ni njemu ni njegovoj obitelji neće moći vratiti onu ljudskost i ono što je ovim činom izgubljeno', poručila je psihologinja za kraj.