tragedija u beogradu

Vučić: Pojavile su se lažne informacije, saznali smo bezbroj detalja i našli 57 čahura, četiri okvira ...

03.05.2023 u 18:16

Bionic
Reading

Nakon jutrošnje tragedije u osnovnoj školi u Beogradu, javnosti se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Na početku obraćanja održao je minutu šutnje za ubijene te izrazio sućut obiteljima. 'Ovo je najteži dan u suvremenoj povijesti Srbije', poručio je Vučić.

'Srbija je nažalost ujedinjena u tuzi. Ta tuga je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo pogledati uzroke, odgovornost svakog od nas i tražimo rješenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, i da ne kažemo, nikada više ne ponovi, ali da se broj tragedija smanjuje', rekao je Vučić.

'Nisam žurio. Nitko danas nije žurio s izjavama, da pogledamo gdje je sustav pogriješio, a gdje je odgovornost svakog od nas, jer djecu roditeljima ne možemo vratiti', dodao je.

Vučić je istaknuo da se dječak od ovog trenutka nalazi na posebnom mjestu, i da će biti smješten u posebnom dijelu klinike za neuropsihijatriju. Objasnio je da je dječakov otac očigledno nepropisno čuvao oružje iako je imao sve dozvole. Vučić je potvrdio da su otac i majka privedeni, prenosi B92.

Vučić je rekao da se zločin dogodio u jednoj od najboljih škola, i da da su se danas pojavile mnoge neprovjerene i lažne informacije.

'Dužan sam kao predsjednik govoriti o stvarnim uzrocima i odgovornosti', kazao je.

'Jedna od tri najbolje škole. Policijski službenici obavili su svoj posao ne poslije nego prije zločina. Bili su tamo jutros prije početka nastave. Policajka je jutros obišla školu pitala ima li što sporno, obavila je svoj posao'.

Vučić je istaknuo da je osiguranje u školi dobro.

'Čovjek koji je ubijen iz osiguranja je razmjenjivao poruke dječakom. Volio ga je. Čovjek iz osiguranja je bio dobri duh škole, čuvao je i brinuo o djeci', rekao je Vučić.

  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL

Naglasio je da on kao predsjednik ne može govoriti o imenima, i da je otac osumnjičenog dječaka napravio jedan prekršaj u životu.

'Dječak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio, što ne možete objasniti nikom od onih koji su izgubili svoju djecu. Govore neki o vršnjačkom nasilju, da je prijetio bombom. Molim vas ne izmišljajte, nikad nije prijetio. On je mislio baciti Molotovljeve koktele da spriječi bilo koga drugog sa strane, dok ne obavi svoj posao. Međutim, uplašio se i odustao od bacanja'.

Naglasio je da je dječak tražio premeštaj u novi razred gdje je imao trojicu prijatelja.

'Dobro se snašao i roditelji su mu bili zadovoljni. Ne može reći ni da su se svađali ni tukli. Jedino je rekao da su stalno tražili od njega bolje rezultate i da je imao nešto slabije rezultate u školi otkad je bio zaljubljen. U tom novom razredu, valjda zašto što je bio drugačiji, nisu ga htjeli prihvatiti. I tada je, po njegovom priznanju, odlučio da provede monstruozan čin', rekao je Vučić.

Kako je naveo, dječak je pripremao zločin.

'Čekao je dan i pripremao se za to. Bio je tri puta u streljani sa ocem. Gađao je kružnu metu, koristio je pištolj kalibra 9 milimetara. Po vlastitom priznanju, svidjelo mu se i bio je dobar strijelac', rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je dječak bio izuzetno ambiciozan.

  • +31
Paljenje svijeća ispred škole u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Kako je kazao, ovdje nije riječ o djetetu koje se borilo za svoje roditelje i status. Istaknuo je da je sve bilo potpuno suprotno.

Komentirajući izjave pojedinaca da je za sve kriva televizija, rekao je da nitko od djece ne gleda televiziju.

'Ne gledaju, oni su na internetu cijeli dan. Nemojmo zatvarati očii praviti se naivni', rekao je i dodao:

'Morate razmijeti da postoji bezbroj stvari koje još moramo odraditi. Još bezbroj detalja smo saznali. 57 čahura i šest metaka je pronađeno, četiri okvira'.

Još jednom je naglasio da je dječak iz ugledne obitelji i da mu je otac počasni član jedne streljane.

Vučić je rekao da je 7. 6. 2021. godine dostavljen je formular o sumnji na zlostavljanje i zanemarivanje dece, u kojem se navodi da je u jednoj školi glume dječak ozlijeđen.

Kako je kazao, tada je napravljena analiza kompletna dijve institucije, te da je ustanovljeno da je K.K. normalan, da voli učiti, da je stabilan, da ga zanima astrofizika, biologija...

'Roditelji su očigledno brinuli, možda previše brinuli. Nekad se tragedije dogode poput prometnih nesreća...', rekao je Vučić.

Kazao je da vidi dva problema: 1. Odnosi u obitelji; 2. Što radi dijete od 14 godina u streljani i kako je bilo moguće da netko dozvoli da maloljetnik puca u streljani.

'Po shemi koju je nacrtao dječak vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama, oni imaju više života. Vidite da kod njega nema kajanja, da ne razumije šta je učinio jer je mislio da je za dio njih na društvenim mrežama postao heroj. Od progonjenog dječaka, sad je zadovoljan jer je postao heroj', rekao je Vučić.

Vučićevi prijedlozi

Vučić je iznio prijedloge koji bi, smatra, u budućnosti mogli smanjiti izvršavanje kaznenih djela, kakvo se danas dogodilo na Vračaru.

 

  1. Osim kada je riječ o lovačkom naoružanju - moratorij na dozvole u sljedeće dvije godine.
  2. Revizija svih izdanih dozvola za nošenje oružja.
  3. Izvršiti kontrolu načina na koje osobe koja imaju dozvolu drže oružje (posebno kontrolirati da li maloljetna djeca imaju pristup oružju).
  4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana.
  5. Propisivanje kazneno-pravne odgovornosti osobama koja omoguće maloljetnicima da dođu u posjed i uče djecu korištenju oružja.
  6. Razmotriti mogućnost snižavanja kazneno-pravne granice sa 14 na 12 godina.
  7. Pooštravanje sankcija za pružatelje medijskih usluga za sadržaje kojima se promovira nasilje.
  8. Uvesti obavezne šestomesečne testove za narkotike u srednjim školama.
  9. Organizirati posebne službe za vršnjačko nasilje te mobilne timove.
  10. Razmotriti mjere zabrane pristupa web stranicama koji omogućavaju informacije kako napraviti i koristiti oružje (dark web i deep web).

 

Još jedna prijetnja

Vučić je rekao da je jedan učenik u Vojvodini danas prijetio kako će napraviti isto što se dogodilo u OŠ "Vladislav Ribnikar", i da je odmah škola zatvorena.

'Reagirali smo promptno, zatvorili školu, odveli dijete na razgovore', rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je kazao da će nije moguće da ntiko ne odgovara za ovaj zločin.

'Neće to proći tako, ali pošto mi Srbi uvijek volimo tražiti krivca i krv ne preispitujući gdje smo sve to svi pogriješili i što je to što svi trebamo promijeniti, to nas dovodi do zaključaka. U skladu s tim sam predložio izmjene, neka ih pet usvoji Vlada, nešto smo promijenili", rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o odluci da od petka bude proglašen dan žalosti rekao da je takva odluka donijeta jer se nije znalo kada će biti odrađena istraga.

'Kakva je razlika što ćemo tugovati dan duže? Žalit ćemo i danas i sutra, i petak i subotu i nedelju i u ponedeljak i utorak. Sjećat ćemo se ovoga godinama, kao što se sjećamo masakra u Jabukovcu i Ivanči', rekao je.