PRIJETNJE SVE ČEŠĆE

Pouka masakra u Beogradu: Uvesti zaštitare i detektore oružja u hrvatske škole!

03.05.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Masakr u beogradskoj školi - u kojoj je jutros 14-godišnji dječak, učenik sedmog razreda, ubio najmanje osmero djece i zaštitara te ranio više osoba - potresao je cijelu regiju, ali i pokrenuo pitanje sigurnosti nastavnika, ostalih zaposlenika i učenika u našim školama. O tome smo razgovarali s Anom Tuškan iz Sindikata učitelja te ona kaže da se naši nastavnici osjećaju sve nesigurnije, a sustav uporno ne reagira na njihove apele

Jutrošnji masakr u beogradskoj školi, u kojem je život izgubilo najmanje devet osoba u pucnjavi do koje je navodno došlo zbog nezadovoljstva 14-godišnjeg učenika ocjenom iz povijesti, cijelu je regiju zavio u crno. Pritisci na učitelje i profesore zbog nezadovoljstva ocjenama sve su češći, nastavnici se osjećaju sve nesigurnije, a svjedoci smo i porasta međuvršnjačkog nasilja. No svaki dosadašnji pokušaj sindikata da vladajući sustavno krenu u rješavanje ovog problema dosad nisu pali na plodno tlo. O sigurnosti naših škola porazgovarali smo s Anom Tuškan iz Sindikata učitelja.

'Naše škole nemaju nikakva rješenja, sustav ne pruža nikakvu zaštitu. Imamo velikih problema s nasiljem i prijetnjama učenika, a najčešće roditelja, i ne postoji nikakvo učinkovito sredstvo da se udalji takve osobe', rekla je Tuškan, naglasivši da se naši nastavnici u školama zbog sve češćih incidenata osjećaju izrazito nesigurno.

Čak 30 posto nastavnika žrtve nasilja, sustav ništa nije napravio za povećanje sigurnosti u školama

Prema istraživanju Profil Kletta, čak 93 posto učitelja u Hrvatskoj susrelo se s neprimjerenim odnosom roditelja prema učiteljima ili školskim obavezama djece, a gotovo 30 posto njih bili su žrtve fizičkog ili verbalnog nasilja roditelja. Pritom roditelji najčešće vrše pritiske zbog povećanja ocjene djetetu.

Tuškan ističe da su već prije nekoliko godina predlagali akcijski plan koji bi trebao povećati zaštitu zaposlenika u školama, no on je pao u vodu jer je došlo do smjene vladajuće garniture koja nije nastavila ono što su započeli njihovi prethodnici. Tada su, kaže Tuškan, odbijeni prijedlozi da se poveća zaštita zaposlenika te nije provedena nikakva analiza praksi drugih zemalja da bi se vidjelo koji bi sustav zaštite bio najučinkovitiji.

  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL

'Za vrijeme ministrice Divjak inicirali smo akcijski plan za sprečavanje nasilja u školama i tražili smo dodatnu zaštitu zaposlenika u školi, a to se nije realiziralo', rekla je Tuškan, dodavši da je rad na akcijskom planu trebalo nastaviti ministarstvo Radovana Fuchsa, no do toga nije došlo.

U Hrvatskoj nema zaštitara, zahtjev za većom zaštitom tehničkog osoblja na ulazu u škole odbijen

Velik problem je i, kako ističe, to što u Hrvatskoj na ulazu u školama često stoji pomoćno tehničko osoblje koje nema nikakvu zaštitu. 'Također smo tražili da i oni budu zaštićeni i da dobiju status službene osobe. Nisu ga dobili, a vrlo često vidimo da su oni prvi na meti na ulazu u škole', objašnjava.

Tuškan ističe da u hrvatskim školama ne postoji radno mjesto zaštitara, no kaže da iskustvo drugih zemalja, pa i ovaj jutrošnji nemili događaj, pokazuju da ni takav sustav zaštite ne funkcionira dobro, ali da postoji potencijalno učinkovitije rješenje.

Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images

Detektori za oružje mogli bi pomoći

'U Hrvatskoj su nakon napada na službene osobe, primjerice na sudovima, uvedeni detektori za oružje i čini mi se da je tako bitno povećana sigurnost zaposlenika', dodaje Tuškan. Pored toga, smatra da ovom problemu treba pristupiti interdisciplinarno i da se prije svega u njegovo rješavanje moraju uključiti i psiholozi, pedagozi i sociolozi te se treba provesti edukacija učenika i roditelja jer su sve veći pritisci na nastavnike zbog nezadovoljstva ocjenama.

'Poremećaji u ponašanju dolaze od kuće zbog lošeg odgoja i pojedinačnih socioekonomskih situacija. Moraju se odmah uključiti svi dionici odgojno-obrazovnog sustava, a ne, prema uobičajenom postupanju naših institucija, čekati da se dogodi tragedija', naglasila je Tuškan, dodavši da su oni sve to već tražili više puta, no nije bilo sluha, a promjenom vladajuće garniture dosadašnja rješenja idu u smeće i onda se uvijek iznova kreće ispočetka.

Sindikat učitelja danas će se sastati s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te će zatražiti hitno postupanje u rješavanju problema nedostatka zaštite u hrvatskim školama.