OSTAO BEZ PARTNERA

Škrlec neće na europske izbore: 'Naradio sam se, pušem Ruži Tomašić za vrat, ali nemam s kime'

05.03.2019 u 18:58

Bionic
Reading

Eurozastupnik Davor Škrlec (nezavisni/Zeleni-Europski slobodni savez) neće se kandidirati za novi mandat na izborima koji će se održati od 23. do 26. svibnja ove godine. Škrlec je u kratkom razgovoru za tportal naveo nekoliko razloga koji su ga naveli da se ne odluči kandidirati za novi mandat u Europarlamentu koji stoluje u dva grada, Strasbourgu i Bruxellesu

Prvo, smatra da se dosta naradio tijekom ovog mandata. 'Gledajući statistiku, može se vidjeti da pušem Ruži Tomašić za vrat što se tiče legislative. Druga stvar je to što nema partnera u Hrvatskoj s kojim bih išao na izbore, pogotovo partnera s kojim bih mogao ostvariti neki rezultat', navodi europarlamentarac.

Davor Škrlec je u Europski parlament ušao na listi ORaH-a. Mandat je ostvarila tadašnja predsjednica ORaH-a Mirela Holy, no nije željela ići u Bruxelles jer je imala velikih političkih ambicija u Hrvatskoj pa je prepustila mandat Škrlecu. Kasnije je projekt ORaH-a doživio slom, a brod koji je gotovo potonuo napustili su i Holy i Škrlec, koji je od tada u odnosu na Hrvatsku djelovao kao nezavisni zastupnik, ali je u Europskom parlamentu pripadao frakciji Zelenih.

'Smatram da ne bi bilo korektno da se sad vraćam u stranku iz koje sam izašao, a na čijoj sam listi otišao u Europski parlament, da im se priklanjam ili 'šmajham' kao nezavisni kandidat i da tu pokušamo pronaći nekakvu suradnju i korist, da se njima poveća vidljivost, a ja da odem u Parlament. Šanse za to su vrlo male, ali isto tako smatram da bi to bilo licemjerje prema glasačima ORaH-a, kao i članovima, bivšim i sadašnjim…', kazao nam je Škrlec.

I treći je razlog što se neće kandidirati za novi mandat u Europskom parlamentu to što postoji velika šansa da Hrvatska neće iskoristiti novo zakonodavstvo na kojem je radio, a to su kružna ekonomija, energetska unija i svemirski program. 'To su potencijali koje Hrvatska može iskoristiti za razvoj gospodarstva ukoliko bude ambicioznija u prenošenju tog europskog zakonodavstva u svoje nacionalno i ako to počne primjenjivati na način koji će pružiti šansu gospodarstvu za razvoj proizvoda i za plasiranje na europsko tržište', smatra eurozastupnik.

Mirela Holy ima plemenitu namjeru pomoći SDP-u

Hrvatsku političku scenu snažno je zaintrigirala odluka Mirele Holy da prihvati ponudu predsjednika SDP-a Davora Bernardića i bude nezavisni kandidat na listi te stranke za europske izbore. Odluka je iznenadila mnoge jer je u prošlosti snažno kritizirala Bernardića. 

Škrlec, komentirajući odluku Mirele Holy, s kojom je u prošlosti blisko surađivao i umjesto koje je, uostalom, otišao u Europski parlament, kaže da je ona dugo bila članica SDP-a i da se zna koji joj je bio razlog izlaska iz stranke i zašto je i on izašao iz SDP-a. 'Pretpostavljam da je u programu SDP-a prepoznala nekakve promjene u smislu da mogu zadovoljiti njene svjetonazore i ono za što se prije zalagala u SDP-u. Ona se nije ponovno učlanila u SDP, već ima nekakvu plemenitu namjeru da pomogne SDP-u. Mogla je imati plemenitu namjeru da pomogne i ORaH-u, ali to je njezina odluka', kazao je Škrlec, dodavši da vjerojatno smatra da je veća šansa da u SDP-u ostvari rezultat nego u ORaH-u i da tako treba usmjeriti svoje napore. Birači su ti koji u konačnici odlučuju kako će proći, dometnuo je – oni nagrađuju ili kažnjavaju.

Pitamo Škrleca slaže li se da će, kako stvari stoje prema anketama, njegovim odlaskom iz EU parlamenta Hrvatska ostati bez predstavnika zelene političke opcije u Strasbourgu i Bruxellesu?

'Vidjet ćemo što će se sve događati. Ekipa iz Živog zida priklonila se Pokretu pet zvijezda koji je na početku ovog mandata 2014. godine, kao i nešto kasnije, pregovarao sa Zelenima oko udruživanja. E sada, pitanje je hoće li Zeleni biti raspoloženi prihvatiti ih kao deklarirane populiste koji u Italiji tvore vladajuću koaliciju s protuimigrantskom desnicom iz stranke Liga', navodi Škrlec, dodajući da ako se ide gledati nekakva kompatibilnost što se tiče glasovanja u Parlamentu, onda se može vidjeti da im je pokret Pet zvijezda bio puno bliži nego socijaldemokrati koji su kao neki njihovi saveznici, pogotovo u rodnoj ravnopravnosti te što se tiče žena poduzetnica, zaštite okoliša, energetike, gdje su na istoj liniji.

Sad, tko zna, možda Živi zid bude predstavljao hrvatske zelene u Europskom parlamentu, pitamo ga. 'Ivan Sinčić je predsjednik Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru, pa zašto ne bi bio u Zelenima na kraju, ali ne vjerujem da će završiti ondje', odgovara Škrlec.

  • +5
Davor Škrlec Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Međutim, ističe da su se neke druge stranke počele snažno deklarirati kao zelene, a koje se nalaze u koalicijama u kojima bi mogle završiti u klubu Zelenih, poput Starta i Možemo!, jer ljudi iz Možemo! već dugo koketiraju sa Zelenima u Europskom parlamentu. Tako da, kaže, ima tu potencijala - samo je pitanje hoće li dobiti mandat. Škrlec vjeruje da kad bi se malo šire udružili, onda bi postojala šansa za to.

Što se tiče budućnosti, Škrlec se vraća raditi na fakultet, ali ne misli na politiku gledati kao pasivni promatrač, sa strane, jer će uvijek biti bivši zastupnik u Europskom parlamentu.

'Nekakvi angažmani, da bih išao učlaniti se u neke stranke ili da bih osnivao svoju stranku, ne daj bože, ne padaju mi na pamet. Smatram da moramo ojačati civilno društvo u Hrvatskoj, pogotovo da građani postanu svjesni toga što su to zelene politike i općenito cijeli taj program Europske unije u borbi protiv klimatskih promjena, energetske tranzicije...', zaključio je Škrlec.