NEZAVISNI EUROPARLAMENTARAC

Škrlec napustio ORaH: Stranka je izgubila kredibilitet i povjerenje građana

15.04.2016 u 09:57

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec podnio je danas zahtjev za ispis iz članstva ORaH-a čime postaje nezavisni predstavnik građana, a objasnio je da je takvu odluku donio nezadovoljan radom i pasivnošću prema aktualnim problemima hrvatskog društva

'Zanemarivanje gorućih problema hrvatskih građana te loše upravljanje strankom dovelo me do teške odluke o konačnom izlasku iz stranke ORaH. Stranku koju sam od samoga početka nesebično gradio i promicao u Hrvatskoj, ali i u Europi, izgubila je svoj kredibilitet i povjerenje građana. Vrijednosti koje su u početku njezinog nastanka bile srž našeg djelovanja, sada su samo prazne riječi na papiru', izjavio je Škrlec.

Smatra da su nedavni unutarstranački izbori provedeni ishitreno bez poštivanja odredbi Statuta i bez demokratskog sučeljavanja i primjerenog predstavljanja kandidata čime su mjesta u ključnim tijelima stranke ostala nepopunjena, kao i da prvi potezi novog vodstva nisu išli u smjeru poštivanja Statuta i transparentnosti rada zbog čega su pojedini novoizabrani predstavnici ubrzo podnijeli ostavke i napustili stranku.

'ORaH se razlikovao od drugih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni jer je bio programski vođen predstavljajući dodanu vrijednost razvoju političke kulture i društvenog dijaloga', podsjetio je Škrlec te razočarano ustvrdio: 'Nažalost, taj karakter meni više nije vidljiv'.

ORaH je, a na što podsjeća i Škrlec, donosio sektorske politike u suradnji s građanima, stručnjacima i civilnim društvom, putem javnih tribina i rasprava, a pokrivale su ključna područja hrvatskog društva. Tendencija otuđivanja ORaH-a od problema građana i uspostavljanja direktnog kontakta s istima ne omogućava ispunjavanje svojih ciljeva, niti je u suglasju sa mojim radom i osobnim političkim ciljevima, poručio je europarlamentarac Škrlec.

'Budući da je stranku napustila većina članica i članova osnivača, zbog izostanka povezanosti i suradnje s civilnim sektorom kao ključnim partnerom u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, svoj rad nastavljam kao nezavisni član Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu', najavio je Škrlec i poručio: 'Bez obzira na moj izlazak iz stranke, održivi razvoj kao politička ideja i dalje je u središtu mojih aktivnosti, kao i osobna motivacija za bavljenje politikom. Svi koji na tom putu dijele ista načela u najboljem interesu naših građanki i građana, moji su partneri'.

Konačna neopterećenost unutarstranačkim poslovima?

Podsjetimo, Mirela Holy je zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima na kojima ORaH nije osvojio nijedno zastupničko mjesto odmah podnijela formalnu ostavku na dužnost predsjednice stranke, a valja podsjetiti i da bi izbori unutar stranke ionako morali biti održani prema stranačkom Statutu nakon izbora za Sabor, oni su održani 28. veljače, elektronski i dopisno, po principu jedan član - jedan glas, a novi šef stranke postao je Luka Keller.

Održivi razvoj Hrvatske - ORaH osnovan je 29. listopada 2013. u Zagrebu, a Holy, koja je tada bila saborska zastupnica rekla je kako će ORaH biti drugačiji te mu je cilj postati treća politička stranka u Hrvatskoj, no najveći uspjeh ORaH je imao na izborima za članove Europskoga parlamenta iz Hrvatske održanima 25. svibnja 2014., kada je njihov Davor Škrlec postao jedan od 11 zastupnika u sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine.

U razgovoru za tportal nakon parlamentarnih izbora Škrlec je već tada najavio da se on neće kandidarati za predsjednika ORaH-a kazavši da mu je 'već funkcija potpredsjednika bila dosta veliko opterećenje jer neke obveze jednostavno zbog fizičke razdvojenosti nije mogao odrađivati pa je radio vikendima'. 'Otkad sam u Europskom parlamentu, mogu nabrojati na prste jedne ruke slobodne vikende koje sam mogao provesti s obitelji i prijateljima', požalio se Škrlec, ali i poručio: 'Ovako ću se moći zbilja maksimalno fokusirati na rad u EP-u; ima puno stvari koje mogu biti korisne za Hrvatsku. Izvjestitelj sam za kružnu ekonomiju, što je jako važno u gospodarenju otpadom i mnogim drugim segmentima. Tu mogu puno napraviti, neopterećen unutarstranačkim poslovima'.