Škrlec opleo po vladi

Europarlamentarac zgrožen: Sramota! Građanima poručujete da zarađuju kopajući po kantama za smeće

30.11.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec, protivi se najavljenoj odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike o ponovnom uvođenju naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra

Umjesto toga, smatra kako je potrebno što prije uvesti proširenu odgovornost proizvođača (EPR), jer bi to u konačnici dovelo do financijskog rasterećenja hrvatskog gospodarstva i građana.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uporno odbijaju uvođenje mjere koja je već predviđena u postojećem Zakonu o održivom gospodarenju otpadom Republike Hrvatske (čl. 75), a riječ je o sustavu proširene odgovornosti proizvođača (EPR) koji bi oslobodio gospodarstvo nepotrebnih troškova, olakšao poslovanje tvrtkama i doveo u konačnici do pojeftinjenja proizvoda.

Proširena odgovornost proizvođača može imati pozitivan utjecaj na okoliš jer dovodi do smanjenog nastanka ambalažnog otpada i povećanja opsega odvojenog skupljanja i recikliranja. Nove izmjene EU zakonodavstva postavljaju obvezu uvođenja sustava proširene odgovornosti proizvođača u državama članicama i zbog toga je potrebno osigurati tranzicijski period za njegovo uvođenje. Na taj korak već su se pokazali spremni sami proizvođači i Hrvatska gospodarska komora.

 Umjesto da postojeću ambalažu rješavamo kroz sustav EPR-a, namjera vladajućih je vratiti ambalažu u depozitni sustav, što će dovesti do novog ekonomskog opterećenja gospodarstva i građana, a sve kako bi se riješili financijski problemi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod krinkom zaštite okoliša i povećanja postotka recikliranja otpada. Umjesto da socijalnu politiku provode na način kako se to čini u državi članici Europske unije, vladajući su se odlučili za sramotno rušenje dostojanstva siromašnih građana Republike Hrvatske kojima poručuju da će dodatno zaraditi kopajući po kantama za smeće', poručio je Škrlec.