svemirski program

Europa ide u svemir: Pogledajte o čemu je Parlament glasao danas

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 13.12.2018 17:12
  • Objavljeno 13.12.2018 u 17:11
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Mreža EU regija koje koriste svemirsku tehnologiju NEREUS otvara mogućnost korištenja podataka satelita Kopernik za razne namjene, rekao je Davor Škrlec

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici glasovali o prijedlogu Uredbe o uspostavljanju svemirskog programa Unije i Agencije EU za svemirski program za razdoblje od 2021. do 2027. Svemirski program u skladu je s nizom javnih politika i strateških prioriteta EU-a te može imati važnu ulogu u suočavanju s novim izazovima poput klimatskih promjena, održivoga razvoja, kontrole granica, pomorskog nadzora i sigurnosti građana EU.

Davor Škrlec na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o uspostavljanju Agencije EU za svemirski program

Izvor: Društvene mreže / Autor: N.N.

Davor Škrlec, izvjestitelj Zelenih/ESS-a i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta, istaknuo je važnost europskog svemirskog programa kao pokretača razvoja europske svemirske industrije, ali i kompletnog gospodarstva EU.

'U proizvodnji satelita potrebne su stalne inovacije i nove tehnologije, i upravo je u tome prilika za sinergiju u istraživačkom području za naše kompanije i srednje i malo poduzetništvo, pogotovo ako promatramo područje ICT-a i robotike. Važno je spomenuti kako mreža EU regija koje koriste svemirsku tehnologiju - NEREUS otvara mogućnost korištenja podataka od satelita Kopernik za razne namjene', rekao je Škrlec. 'Podaci su dostupni svima i tajna je u razvoju aplikacija za krajnje korisnike, a to je velika prilika za naše male i srednje poduzetnike. U svojoj publikaciji predstavili su 99 uspješnih primjera korištenja satelita od čega je i jedan projekt iz Hrvatske s primjenom na sprječavanje požara u Dalmaciji.'

Sustavi satelitske navigacije Galileo i EGNOS te sustav za promatranje Zemlje Kopernik spojit će se u jedan program kako bi se povećala njihova djelotvornost i troškovna učinkovitost.

'Glavni doprinos Zelenih je što smo spriječili pokušaje drugih političkih grupacija u Parlamentu da se iz Uredbe uklone sve reference na klimu. Program Kopernik pokazao se jako važan za praćenje utjecaja klimatskih promjena i emisija u okoliš, dok su Galileo i EGNOS važni za satelitsku navigaciju što otvara nove mogućnosti u sektoru transporta za autonomna vozila, ali i niz drugih primjena koje danas rješavamo primitivnim načinima', dodaje Škrlec.

TEHNO VODIČ

Otkrivamo zbog čega se vaš Android pregrijava i kako to spriječiti

Pogledaj galeriju
8

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a uspješno se zalagao da se u članku 4. Uredbe svemir definira kao javno dobro s ciljem poticanja međunarodne suradnje u podizanju svijesti da je svemirski prostor zajedničko naslijeđe cijelog čovječanstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!