PETIR TRAŽI REAKCIJU EU

Šešelju je mjesto u zatvoru, a ne u srbijanskoj Skupštini

18.04.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je 17. travnja zastupničko pitanje Europskoj komisiji reagirajući na prijetnje i uvrede ratnog zločinca i zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Petir podsjeća kako je poslije izricanja osuđujuće presude u Den Haagu zbog progona vojvođanskih Hrvata tijekom ’90-ih godina, Šešelj najavio kako je “veoma ponosan i spreman ponoviti zločine” te da “intenzivno priprema ponavljanje svojih ratnih zločina”.

Šešelj je prijetnje uputio direktno Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u srbijanskom parlamentu, kao i zastupniku Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, a potom i zastupnici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov tijekom sjednice Skupštine Republike Srbije.

U svom pitanju Komisiji hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir napominje da „do danas, službene vlasti Srbije nisu reagirale, čak niti nakon otvorenih poziva hrvatskih zastupnika u Skupštini Srbije da se osudi javno pozivanje na kaznena djela protiv čovječnosti. Iako se radi o osobi osuđenoj za ratne zločine, Šešelj još uvijek obnaša zastupnički mandat u Skupštini Srbije“. Petir je stava da je Šešelju mjesto u zatvoru, a ne u srbijanskoj Skupštini.

Europarlamentarka Petir također naglašava kako je Komisija u nekoliko navrata u odgovorima na njezina zastupnička pitanja istaknula da se poticanje mržnje i netolerancije kažnjava Krivičnim zakonikom Republike Srbije, da zamjećuje kako je govor mržnje često prisutan u javnom govoru u Srbiji te da prati korake koje Srbija poduzima za uklanjanje govora mržnje. Petir je stoga pitala Komisiju 'što će poduzeti kada ta netrpeljivost i prijetnje smrću dolaze iz vladajućih krugova i nitko na njih ne reagira niti ih osuđuje. Također, s obzirom na pregovore Srbije i EU, Petir zanima što se poduzima da se stane na kraj govoru mržnje koji se tolerira u samom političkom vrhu Srbije te kako će Komisija zaštiti hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji čijim pripadnicima se prijeti smrću iz samog državnog vrha'.

Marijana Petir već je u više navrata upozorila Europsku komisiju na problem kršenja ljudskih prava Hrvata u Vojvodini koji su suočeni s trajnom diskriminacijom u području obrazovanja, političke participacije i zastupljenosti, pristupa medijima, upotrebe materinjeg jezika, zaštite svoje imovine, kao i u svakodnevnom životu. Ona je rekla da ukoliko Srbija ne počne poštivati prava nacionalnih manjina, neće moći nastaviti svoj europski put.

  • +66
Sva lica Marijane Petir Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL