megaprojekt

Potresi prodrmali europsku blagajnu: Stiže sto milijuna kuna za modernu seizmološku opremu, doznali smo što se sve nabavlja

10.06.2022 u 18:29

Bionic
Reading

Bude li sve po planu, hrvatski seizmolozi konačno će, nakon godina upozoravanja, za tri godine moći reći da su opremljeni onako kako spada. Nakon razornih potresa na Baniji, u Zagrebu i u posljednje vrijeme seizmički iznimno aktivnog područja Dalmacije krenulo se u nabavku prijeko potrebne opreme

Tako je u tijeku nabavka seizmografa i druge opreme za projekt Razvoj mreže seizmoloških podataka, procijenjene nabavne vrijednosti od 48,7 milijuna kuna.

Nabavljaju se mobilni seizmografi, bušotinski, za polaganje na morsko dno, digitalizatori, akcelerografi... cijeli set opreme koja će seizmolozima pomoći u radu.

'Sada u stalnoj fiksnoj mreži imamo manje od 20 digitalnih seizmografa postavljenih po Hrvatskoj. Prije godinu dana, nakon velikih potresa na Banovini, nabavili smo dvadeset akcelerografa, dvadeset malih prijenosnih seizmografa i dvadeset digitalizatora podataka. Ono što slijedi širenje je i bolje pokrivanje fiksne mreže te bi ona s tih dvadeset trebala narasti na devedeset', kazao nam je seizmolog Krešimir Kuk.

Cijeli projekt, težak nešto manje od sto milijuna kuna, pojasnio je, financiran je europskim novcem.

'Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu u kojem ćemo instrumentalizirati cijelu Hrvatsku na moderan i tehnološki suvremen način. Predviđeno je da sve bude gotovo u roku od tri godine - u tijeku je nabavka opreme, pokrenule su se aktivnosti za postavljanje, ali ima tu još puno posla prije nego se sve stavi u pogon', naglasio je Kuk.

Istaknuo je kako se može reći da se nakon jake seizmičke aktivnosti posljednjih godina uvidjela potreba za razvojem seizmologije i ulaganjem u nju u svim smjerovima.

Da Hrvatska ulaže u seizmografiju, primijetila je i umirovljena srpska seizmologinja Slavica Radovanović prije nekoliko dana komentirajući posljednje seizmičke aktivnosti na Balkanu. Tom prigodom rekla je i da se 'priprema neki veliki potres na Balkanu, ali u južnijim dijelovima, negdje na potezu Skadar - Peć pa do Kopaonika, odnosno o skretanju prema Jadranu i jadranskom primorju'.

Kuk izrečeno nije htio komentirati, ali je ponovio ono što seizmografi svaki put iznova govore, a to je da se potres ne može predvidjeti.

'Bilo bi dobro kad bismo to mogli. Ono što znamo je koja su područja seizmički aktivnija, gdje se mogu aktivirati jači potresi i gdje je veća potresna ugroženost. Očekivanja o tome gdje i kada bi se potres mogao dogoditi već idu u smjeru znanstvene fantastike. No činjenica je da se zamjećuju značajnije seizmičke aktivnosti na jugu Hrvatske i onda se manifestiraju u susjednim zemljama', zaključio je Kuk.