O NESLUŽBENIM PRIJETNJAMA

Šef srpske vojske: NATO nas nikada više neće bombardirati

15.12.2016 u 17:00

Bionic
Reading

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general Ljubiša Diković u najnovijem intervjuu za rusku agenciju Sputnik osvrnuo se na suradnju srbijanske vojske s Rusijom, strateškim opredjeljenjem službenog Beograda, ocjenu Zapada kako je Srbija najveći faktor nestabilnosti na Balkanu, ali i na neslužbene prijetnje NATO-a da će vojno reagirati ako VS nastavi pozivati rusku vojsku na vježbe u neposrednom susjedstvu Sjevernoatlantskog saveza

Prvi vojnik Srbije odmah na početku razgovora za Sputnik istaknuo je kako je vojna suradnja s Rusijom regulirana na najvišoj državnoj razini te kako je za tu suradnju formirana međuvladina resorna komisija i kako je na čelu te komisije ministar obrane, a srbijansko ministarstvo obrane aktivno sudjeluje u radu komisije koja ima cilj unaprijediti suradnju u području sigurnosti.

'Suradnja s Ruskom Federacijom nije slučajan izbor. Ona je nastavak jedne dobre tradicije zasnovane na poštovanju, prijateljstvu, čak sličnim pogledima na svijet, a posebno na sličnim pogledima na globalnu sigurnost. Mi smo se opredijelili da s Ruskom Federacijom izvršimo modernizaciju, odnosno da našu flotu, prvenstveno aviona za zaštitu zračnog prostora Srbije, zamijenimo. I odlučili smo se uz pomoć naših ruskih kolega kako bismo došli do rješenja za zamjenu aviona MiG-29 kroz jedan izuzetno povoljan aranžman', kazao je Diković govoreći o vojnoj suradnji s Rusijom.

Pritom se osvrnuo i na nedavno održanu vojnu vježbu Slavensko bratstvo u kojoj je pored srbijanske i ruske sudjelovala i bjeloruska vojska.

'Neutralni status Republike Srbije nije status i ne smije se promatrati kao stanje koje ne zahtijeva nikakvu suradnju. Naprotiv, naš neutralni status zahtijeva upravo što veću suradnju s drugim zemljama, a posebno vojnu suradnju. Mi danas surađujemo s više od 60 zemalja u svijetu i ta suradnja ima cilj jačanje naših sposobnosti, a važna je i obostrana korist, bilo koja zemlja da je u pitanju. Naravno da je suradnja s Rusijom prioritet kao što je i suradnja sa SAD-omKinom. Ne znam zašto bi ta suradnja s Ruskom Federacijom bila predmet posebne analize, sumnje ili bilo čega drugog kad ona apsolutno nije usmjerena ni protiv koga već isključivo ima za cilj razvoj sposobnosti i nadogradnju povijesnog prijateljstva. Sve što radimo činimo za bolje sutra i izgradnju mira u svijetu', istaknuo je general i dodao kako su tema vježbe bila isključivo protuteroristička djelovanja.

Na pitanje pak kako susjedi iz regije te Zapad smatraju kako je Srbija glavni faktor nestabilnosti na Balkanu, Diković ističe kako ne želi komentirati nešto što nije zasnovano na dubokim i realnim procjenama.

'Republika Srbija ozbiljna je država, Vojska RS ozbiljna je institucija s jasno opredijeljenom ustavnom ulogom i dozvolite i da kao načelnik Generalštaba jedne takve ustanove ne komentiram ono što nije zasnovano na dubokim i realnim procjenama u kontekstu toga da mi nekoga ugrožavamo na ovom prostoru. Vojska RS kao glavna oružana snaga ne ugrožava apsolutno nikoga, to što mi radimo je za naše potrebe, za našu sigurnost, za našu stabilnost, a neke analize ili po sustavu izjava analitičara, vojnih i bilo kojih drugih, bez toga da su one sadržajne metodološki ispravne, ne bih komentirao', kazao je Diković dodajući kako nema bojazni od mogućeg vojnog djelovanja NATO-a u Srbiji.

'Zajedničke oružane vježbe s Ruskom Federacijom, sa zemljama EU-a, s članicama NATO-a, mogu biti opasnost samo onima koji zaista nedovoljno posvećuju pažnje procjeni stanja i situacije. Ne znam na osnovi čega itko može procijeniti da vježba Vojske Srbije s bilo kojim oružanim snagama bilo koje zemlje može predstavljati opasnost za nekog drugog. To su problemi prvenstveno tih zemalja, ili ljudi koji iznose takva tumačenja. Rekao bih da danas Srbija vidno ne predstavlja nikakvu opasnost u regiji. Prijetnje nama ne bih komentirao jer ne postoje službena priopćenja u tom smislu i ne znam zašto bi NATO bio spreman nas bombardirati. To su neke proizvoljne ocjene koje imaju neki sasvim drugi cilj. Smatram da NATO neće ponoviti grešku iz 1999. i da neće nikad više bombardirati Srbiju', kazao je Diković i zaključio kako je strateško opredjeljenje Srbije članstvo u EU-u.