ODLUČILI SU OSTATI

Romi se vratili u Škabrnju, 'pala' već i jedna prijava

Bionic
Reading

Više romskih obitelji, čije je naseljavanje u Škabrnji početkom svibnja izazvalo žestoke prosvjede, vratilo se na istu parcelu koju su napustili pod jakim policijskim osiguranjem

Sa parcele Vlačine Romi su pobjegli nakon što su ih mještani danima vrijeđali govoreći im da se vrate odakle su došli jer ne žele tuđince u svom mjestu koje se krvavo izborilo za slobodu. Kada su ih mještani rovokopačima i drvenim kolcima ogradili crvenom trakom i žicom, Romi su odlučili otići.


'Morali smo se vratiti. Nemamo dinara za živjeti, a ovu smo zemlju kupili. Nije nam svejedno, ali nemamo izbora. Bojimo se, ali što je tu je', kazala je jučer Mira Đanija čiji je suprug Ante parcelu u Vlačinama za pet tisuća eura kupio od mještanina Tome Škare, piše Slobodna Dalmacija

Iako se Romi nadaju da ovaj put neće biti sukoba, već je 'pala' prijava za remećenje javnog reda i mira. Mještanina Petra Škaru privela je policija nakon što je Romima na teren postavio kamenje kazavši im da im neće dozvoliti put preko svog terena.

Kaznena prijava je podnesena protiv škabrnjskog donačelnika Damira Gurlice i direktora komunalnog poduzeća Zorana Gurlice, a Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u lipnju je podignulo optužnicu protiv Luke Škare, načelnika Škarbnje, kojom ga terete za rasnu i drugu diskriminaciju.

Škaru je kazneno prijavila zadarska policija zbog sumnje da je svojim ponašanjem, izjavama i postupcima počinio kazneno djelo rasne diskriminacije prema romskoj obitelji Đanija koja je na predjelu Vlačine kupila zemljište i doselila u Škabrnju.