STRESNO RAZDOBLJE

Roditelji otkrivaju kako štedljivo opremiti djecu za školu

04.09.2016 u 17:00

Bionic
Reading

Polazak djece u školu višestruko je stresan za njihove roditelje. Osim brige za uspjeh svojih školaraca, mnogima glavobolje zadaju troškovi koje iziskuje nabavka knjiga, odjeće, obuće te drugih školskih potrepština. Koliko košta opremanje djeteta za školu doznali smo iz prve ruke – od roditelja

Oni koji nisu privilegirani besplatnim udžbenicima, uz izdatke za njih te ostale dječje i školske potrepštine moraju izdvojiti oko 3.5000 kuna. Unatoč popularnosti brendiranih stvari, neki roditelji se trude ne povoditi se za trendovima i uštedjeti.

'Školarci u Zagrebu imaju besplatne udžbenike, no unatoč tome, troškovi ostalih stvari potrebnih za školu, poput bilježnica, opreme, obuće, i dalje su veliki i nerijetko prelaze iznos potreban za kupovinu udžbenika', smatra Danko Marčinko, roditelj školaraca u prvom i četvrtom razredu osnovne škole u Zagrebu.

Osim toga, jedan od problema s kojim se susreće on, ali i vjerojatno veći broj zaposlenih ljudi, jest nedostatak slobodnog vremena za kupnju udžbenika. Ostaje mu samo vikend, kada su velike gužve, a mogućnost nabave svega potrebnog vrlo je mala.

Cijene i do tri i pol tisuće kuna

S druge strane, Ivana Posavec Krivec, majka dvaju školaraca (2. i 8. razred) najčešće kupuje rabljene knjige, dok školski pribor naručuje putem interneta. Svjesna je današnjih trendova u kojima djeca međusobno uspoređuju što tko ima od pribora, a kupovinu školskog pribora, zbog visokih cijena, obavlja na rate.

'Sve više je pravilo da se kupuju rabljene knjige već i za osnovnu školu, dok se nove kupuju radne bilježnice i materijali u koje se piše. Set rabljenih udžbenika varira od 300 do 400 kuna, ovisno o razredu, što je oko 50 posto povoljnije nego nove knjige. Za udžbenike, radne bilježnice i bilježnice, bez pribora (za pisanje, matematiku, likovni i slično) potrebno je izdvojiti između 1200 i 2000 kuna po djetetu. Naravno, na to još ide školska torba, oprema za tjelesni odgoj, rezervne tenisice za dvoranu i školu i niz drugih stvari. Uzmemo li u obzir da djeca rastu - potrebna je kompletno nova odjeća i obuća. Bojim se da, realno gledajući, opremanje jednog školarca ide od 1.500 minimalno do optimalno oko 3.500 kuna’, kaže Posavec Krivec.


Unatoč današnjim trendovima kupovine školskih torbi i pribora s animiranim ili popularnim likovima, ni Dankova ni Ivanina djeca ne pate za tim. Naglašavaju da im je kvaliteta na prvom mjestu, pa čak i ako ona znači malo višu cijenu, jer nerijetko torbu nose i po nekoliko godina.

Nismo robovi brendiranih stvari

'Ne, nismo ovisnici o markiranoj odjeći i obući. Torbu (primjerice za prvi razred) kupujemo prema kvaliteti. Njezina cijena je relativno visoka, no moja djevojčica će istu torbu nositi i u drugom razredu, jer je potpuno sačuvana i anatomski prilagođena. U razgovoru s djecom određuju se prioriteti i obavlja kupnja, ništa im ne nedostaje i sve je prilagođeno potrebama razreda i programa koji pohađaju. Ne inzistiraju na markiranoj odjeći, obući niti potrepštinama, ali poštujemo njihov odabir i kupnju obavljamo zajedno’, priča Ivana.

‘Budući da imam tri dečka od kojih su dva školarca, njima je jedino bitno da su im torbe i bilježnice sportske, a mi se, kao roditelji, brinemo o kvaliteti onoga što kupujemo. Danas kvalitetu ne garantiraju nikakve markirane stvari. Postoji puno nama nepoznatih proizvođača koji se svojom kvalitetom pokušavaju dokazati na tržištu’, smatra Danko.

Marčinko dodaje da su torbe s animiranim likovima precijenjene, jer su često loše kvalitete, a roditelji ih kupuju kako bi udovoljili dječjim željama i barem nakratko im olakšali početak školske godine.