rijetki u europi

Rode o tragediji u Ivancu: Ministarstvo zdravstva odgovorno što porodi u kući nisu dio sustava

11.02.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Udruga Rode, nakon nedavne tragične smrti novorođenčeta na porodu, ističe kako je Hrvatska jedna od rijetkih u Europskoj uniji u kojoj porodi u kućama nisu dio zdravstvenog sustava, za što je odgovorno Ministarstva zdravstva

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji u kojoj je primaljska skrb dostupna isključivo unutar rodilišta, a porodi u kućama za porode i kod kuće nisu dio zdravstvenog sustava, što znači da za zdrave trudnice, rodilje i babinjače skrbe liječnici ginekolozi i porodničari, a ne primalje", ističu Rode u priopćenju.

U drugim europskim zemljama, primaljska skrb je uobičajena te žene mogu slobodno birati mjesto poroda uz punu podršku zdravstvenog sustava.

"U praksi to znači da kada se žena odluči za porod izvan bolnice, ona može jednostavno doći do odabrane primalje koja će skrbiti o njoj tijekom trudnoće i poroda, a druge specijaliste u skrb uključuje prema svojoj stručnoj procjeni i potrebi žene". Rode ističu kako zagovaraju mogućnost odabira primaljske skrbi unutar rodilišta, u odvojenoj kući za porode ili u vlastitom domu, za sve žene koje takvu skrb žele ili kojima je primaljska skrb prikladnija zbog toga što žive u udaljenim mjestima i na otocima.

"Usprkos našim nastojanjima, kao i nastojanjima primaljskih udruga i Hrvatske komore primalja, Ministarstvo zdravstva uporno odbija uključiti primaljsku skrb i porode izvan bolnice u sustav redovne zdravstvene zaštite", navode.

Ministarstvo zdravstva smatraju odgovornim "za svaki loš ishod izvanbolničkih poroda, uključujući i porode kod kuće, zbog nedostatka političke volje da se zdravstvena skrb žena i novorođenčadi tijekom poroda uredi sukladno dobrim praksama u Europi i svijetu te sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

"Hrvatska ima sve veći broj prvostupnica primaljstva koje imaju kompetencije za prisustvo kućnom porodu, imamo i zakonski okvir koji proizlazi iz Zakona o primaljstvu. Na Ministarstvu zdravstva je odgovornost da taj zakon žurno provede u djelo i time omogući ženama porod izvan bolnice uz stručnu podršku primalje kao integrirani dio redovnog zdravstvenog sustava. Tada bi rizik tragedija poput ove posljednje bio sveden na minimum", ističu u udruzi Roda.