U IGRI I JESENSKI ROK

Rektorski zbor: Okolnosti uzrokovane pandemijom opravdani razlog nepristupanja maturi

26.05.2021 u 15:55

Bionic
Reading

Rektorski zbor priopćio je da se pri upisima na visoka učilišta okolnosti uzrokovane pandemijom smatraju opravdanim razlogom nepristupanja maturi u ljetnom roku te će se takvi kandidati moći upisati postignu li u jesenskom roku isti ili veći broj bodova od zadnjega kandidata na ljetnom roku

Kako se ističe u priopćenju, Rektorski zbor je slijedom izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 na sjednici 21. svibnja raspravljao o uvjetima upisa na visoka učilišta u jesenskom roku za kandidate koji iz opravdanih neće biti u mogućnosti polagati ispite državne mature u ljetnom upisnom roku.

Rektorski zbor ističe da će se prilikom provedbe upisa na visoka učilišta u ak. god. 2021./2022., okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 smatrati opravdanim razlogom nepristupanja ispitima državne mature u ljetnom upisnom roku, te će se na kandidate primjenjivati Pravila o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe iz Sporazuma koji su Rektorski zbor, Agencija za znanosti i visoko obrazovanje i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja potpisali u lipnju 2012. godine.

"Sukladno tome, kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program (u slučaju dvopredmetnoga studija na oba studijska programa) upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta", stoji u priopćenju.

Rektorski zbor pozvao je sve kandidate za upis da se o provedbi državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) detaljno informiraju u Uputama koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

  • +154
Maturanti slave kraj srednjoškolskog obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

"Rektorski zbor sve studente i zaposlenike visokih učilišta potiče da se odazovu pozivu na cijepljenje protiv bolesti COVID-19, čime svi pridonosimo naporima koji se ulažu u što brže okončanje ove globalne pandemije", poručuje se u priopćenju.