BURAN RAZLAZ

Pukla tikva: Ivica Puljak potjerao Maju Đerek! Ovo je pozadina sukoba

28.07.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Nakon samo sedam mjeseci suradnje, splitski gradonačelnik Ivica Puljak razilazi se od dosadašnje pročelnice za gradsku imovinu i zviždačice Maje Đerek, u javnosti poznate po razotkrivanju golemih nepravilnosti i nezakonitosti u tvrtki Državne nekretnine - pa i oko stana ministra obrane Marija Banožića. Puljak je zbog 'teže povrede službeničke dužnosti' protiv Đerek pokrenuo postupak pred Službeničkim sudom i traži njeno udaljavanje s radnog mjesta

Kulminacija je to već dugotrajnog otvorenog sukoba Puljka i njegove pročelnice za gradsku imovinu Đerek, a ona je, kako je neslužbeno potvrđeno tportalu, od danas otvorila bolovanje.

Započelo je znamenitim slučajem Peškarija, kada je gradska tvrtka koja upravlja ribarnicom bez natječaja dala taj prostor ugostitelju, vlasniku obližnjeg restorana, kako bi u večernjim satima ondje organizirao 'gastronomski festival'. Nakon što su informacije izašle u javnost, Đerek je također istupila i izjavila da natječaj mora biti raspisan, čime je de facto oponirala nadređenima.

  • +4
Maja Đerek i Ivica Puljak protiv nasilja nad dužnosnicima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U javnost su potom isplivali e-mailovi između nje i druge pročelnice, Leone Grgić, zadužene za komunalu, u kojima se međusobno prozivaju. Natječaj za Peškariju potom je ipak raspisan, ali zbog proceduralnih problema taj prostor ipak nije zaživio kao restoran u večernjim satima.

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

U splitskoj gradskoj upravi već mjesecima su se neslužbeno žalili na komunikaciju s Đerek i tvrdili da nije sklona suradnji i timskom radu, pa i da odbija komunikaciju, no javno su je hvalili i podržavali kao beskompromisnog borca za javno dobro. Gradonačelnik Puljak stao je iza nje i prije dva tjedna, kada je prijavila prijetnje koje primaju ona i njena obitelj.

'Gospođa Đerek vrlo predano, savjesno i zakonito radi svoj posao. Prijetnje kojima su bile izložene ona i njena obitelj apsolutno su nedopustive i mi nećemo šutke prijeći preko toga. Molim sve institucije, posebice represivnog aparata, da zaštite gospođu Đerek i njenu obitelj jer ne smijemo dopustiti da ljudi koji uvode red i zakonito rade svoj posao budu izloženi prijetnjama i budu napadani kako bi ih se prisililo da odustanu od beskompromisnog uvođenja reda. Uvjeren sam da ovi događaji neće pokolebati nikoga od nas, nego će nas više učvrstiti u namjeri da uvedemo red', rekao je nedavno Puljak.

Danas na tiskovnoj konferenciji na kojoj je objavio svoju odluku, dakako, drugačija priča.

  • +21
Ivica Puljak i Bojan Ivošević na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Gospođa Đerek postala je teret za ono što želimo i za što smo dobili povjerenje građana. Donio sam odluku o pokretanju postupka protiv nje zbog teže povrede službeničke dužnosti s prijedlogom da joj se uruči otkaz ugovora o radu. Dotad je suspendirana', potvrdio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za novinare.

'Nedopustivo je da kao gradonačelnik o npolitikama Grada doznajem iz medijima, niti da se meni ili drugim službama odbija dostaviti dokumentacija. To je uvod u anarhiju i neće se dogoditi', dodao je.

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

Puljak kaže da je Maja Đerek 'izvršila udar na funkciju gradonačelnika i izašla izvan svojih ingerencija' kada je najavila da će Gradskom vijeću uputiti novi prijedlog pravilnika o 'kadrovskim stanovima', premda je upozorena da se radi o političkoj odluci. Najavio je da nema namjeru izbaciti 15 obitelji na ulicu.

'Što se tiče oca dogradonačelnika Ivoševića, njemu je stan dodijeljen na korištenje prije petnaest godina i uredno plaća najamninu. Jedino što smo napravili jest da smo je povećali za pet puta', dodao je Puljak.

Kazao je i da se Maja Đerek oglušila o njegov nalog da se drugačije komunicira o slučaju invalida Borisa Rakića i njegovom potencijalnom izbacivanju iz gradskog stana, te da je odbila dostaviti dokumentaciju o tom slučaju.

'Devedeset posto vremena proveo sam rješavajući međuljudske odnose u koje je ona bila uključena. Da, iz ove perspektive bila je pogreška dovesti je za savjetnicu. Uvođenje reda nije počelo niti će završiti s gospođom Đerek, no mi joj zahvaljujemo na učinjenom', zaključio je Puljak.

  • +7
Maja Đerek Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Đerek je svoj mandat provela u pokušaju čišćenja nereda oko gradske imovine, posebno stanova i poslovnih prostora. Među prvima je provela reviziju korištenja dvadesetak 'kadrovskih stanova' koji su tijekom desetljeća dodjeljivani 'zaslužnim kadrovima', a za njih četiri otkazala je najam. Među njima je bio olimpijac Igor Boraska, kojemu je dokazano da ima u vlasništvu više drugih nekretnina, ali i Marija Erceg, umirovljena novinarka koja više godina nije plaćala najamninu.

Dio javnosti negodovao je jer je Erceg evidentno bila u lošem socijalnom i zdravstvenom stanju, no pročelnica se pravdala da postupa strogo po propisima. Novinarka Marija Erceg preminula je upravo ovog tjedna.

Prije desetak dana problemi su eskalirali: javnost je doznala za slučaj stopostotnog invalida Borisa Rakića, koji desetljećima živi u stanu u gradskom, ali neuknjiženom vlasništvu, te mu je još prije godinu i pol poslana obavijest o raskidu ugovora. Osnovano je povjerenstvo koje je utvrdilo da se otkaz ne može poništiti jer ta obitelj navodno ima u vlasništvu pola drugog stana, a Đerek je tvrdila da u prilog tome idu i podaci Porezne uprave, no sam Rakić potom je izašao u javnost s detaljnom kronologijom i podacima koji pokazuju da je došlo do greške.

Đerek je ustrajavala, a gradonačelnik Puljak izjavio je da je tom slučaju morala pristupiti puno pažljivije i da se pogriješilo, uz najavu da će revidirati Rakićev slučaj.

Neslužbeno se može doznati da je Đerek pisano odbila Puljkov nalog da dokumentaciju o slučaju Rakić dostavi drugom gradskom odjelu kako bi utvrdili ima li prostora da on reagira. Tvrdila je, kažu sugovornici tportala, da taj odjel za to 'nema nadležnost'.

  • +10
Sjednica Gradskog vijeća Splita (ilustrativna galerija) Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic

Ovog tjedna splitska je pročelnica za imovinu ponovno izašla u javnost s najavom da će se otkazati najam za svih petnaestak korisnika gradskih stanova - među kojima je, potpuno legalno, otac sadašnjeg dogradonačelnika i glumac Nikola Ivošević - te ih dodijeliti socijalnim slučajevima. Puljak je ponovno ekspresno reagirao i kazao da se takvo što neće dogoditi jer 'to nije gradska politika'.

'Kao sveučilišni profesor, poticat ću izvrsnost i za odlične kadrove mora biti stanova', rekao je splitski gradonačelnik.

Posljednji udarac Đerek bila je najava da će, usprkos protivljenju gradonačelnika, novi pravilnik i prijedlog o izbacivanju korisnika kadrovskih stanova uputiti Gradskom vijeću na odlučivanje, što je dosad nezabilježen primjer oponiranja gradske službenice nadređenima.

Puljak je jučer ekspresno svim pročelnicima poslao uputu kojom im zabranjuje istupanje u javnosti bez odobrenja izvršne vlasti i nekog od djelatnika iz Službe za odnose s javnošću. Kako je neposredno nakon toga ponovno izašao članak s izjavama Đerek, očito će se i to koristiti u postupku protiv nje.

Razlazom sa svojom pročelnicom za gradsku imovinu Đerek, najpoznatijom hrvatskom zviždačicom, splitski gradonačelnik je samo dva mjeseca nakon svađe sa saborskom zastupnicom Dalijom Orešković - također oko slučaja Peškarija - ostao bez još jedne prepoznatljive javne figure u svom timu. Izuzev supruge i saborske zastupnice Marijane Puljak, od visoko eksponiranih osoba uz njega je još samo njegov zamjenik Bojan Ivošević.