NEMA VIŠE POVOLJNOG NAJMA

Čistka u splitskim gradskim stanovima: Poznati veslač i operni pjevač moraju se iseliti, otac dogradonačelnika ne mora

27.03.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Najmanje četiri od dvadeset korisnika splitskih gradskih 'kadrovskih stanova', koji su godinama plaćali gotovo simboličnu najamninu u iznosu od 500 do 1000 kuna mjesečno, dobilo je obavijest o otkazu ugovora i nalog za iseljenje. To su bivši olimpijac Igor Boraska, operni pjevač Ivica Čikeš i još dvije osobe

Rezultat je to revizije korištenja ovog dijela gradske imovine koju je provela nova pročelnica u splitskoj gradskoj upravi Maja Đerek. U dijelu koji se odnosi na 'kadrovske stanove' - dakle one koji su dodijeljeni na korištenje osobama s osobitim zaslugama za grad, a da u tom trenutku nisu imale riješeno stambeno pitanje - u ova četiri slučaja utvrđeno je kršenje pravilnika Grada Splita.

Kako neslužbeno doznaje tportal, Igoru Boraski otkrivene su nekretnine u Splitu i na Braču u vlasništvu članova njegove uže obitelji, a operni pjevač Ivica Čikeš prije dvije godine naslijedio je stan i odmah ga prodao. Jedna profesorica iz glazbene škole već desetak godina ne radi u Splitu pa više ne zadovoljava kriterije za stambeno zbrinjavanje, a četvrta osoba već dulje vrijeme ne podmiruje ionako malu najamninu.

Za preostalih šesnaest korisnika kadrovskih stanova povišen je iznos najamnine na šest eura po četvornom metru, odnosno na cijenu koja je tek nešto niža od tržišne. Četvero korisnika kojima se otkazuju ugovori tu će cijenu plaćati samo do isteka otkaznog roka, a nakon toga obračunavat će im se čak deset eura po kvadratu.

Grad Split je nešto kasnije i službeno potvrdio ove informacije uz detaljnu specifikaciju, iz koje proizlazi da je Boraski otkazan stan u Splitu površine 85,82 kvadratna metra jer je darovanjem stekao vlasništvo nad apartmanom u Milni na Braču površine 37,60 kvadratna metra, a njegova kći, kao članica obiteljskog domaćinstva, kupoprodajom je stekla vlasništvo stana u Splitu površine 55 kvadrata. Uz to, korisnik ima dug u visini od 1029,84 eura.

Otkaz ugovora poslan je i Ivici Čikešu za stan površine 60,17 kvadratnih metara jer je prodao stan površine 57,16 kvadratnih metara koji je naslijedio nakon smrti majke. Također, i on ima dug u iznosu od 1380,65 eura.

Ugovor o povlaštenom najmu otkazan je i Jeleni Marasović Hornyanszky, profesorici klavira, jer je od 2007. zaposlena u Sinju, iako je 'kadrovski stan' u Splitu dobila 2003. godine temeljem zaposlenja u Gradu Splitu, a nije prijavila promjenu zaposlenja. Na koncu, otkaz ugovora o najmu poslan je i Mariji Erceg jer ni nakon opomene nije platila dugovanje temeljem najma stana, koje na današnji dan iznosi 6304 eura (najamnina nije plaćana otprilike sedam godina).

Također, kako se neslužbeno može doznati, provjeravan je i slučaj oca splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, kazališnog glumca Nikole Ivoševića, kojemu je prije petnaestak godina na korištenje dodijeljen gradski stan. Kod njega, kako se tvrdi, nisu pronađene druge nekretnine niti bilo kakav drugi povod za raskid ugovora.

Pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek za tportal je potvrdila da će uskoro biti predstavljeni cjeloviti rezultati revizije korištenja gradskih kadrovskih stanova.

'Da, u jednom broju slučajeva otkriveno je da korisnici ne zadovoljavaju uvjete iz gradskog pravilnika i njima su upućeni otkazi ugovora. Stanovi koji se na ovaj način oslobode bit će dodijeljeni na korištenje osobama na listi prvenstva za dodjelu socijalnih stanova', rekla nam je Đerek.

Na toj listi trenutno se nalazi sedamdesetak imena. Istovremeno, pravilnikom je propisano da u budućnosti ne može biti više od dvadeset dodijeljenih 'kadrovskih stanova'.

Ova kategorija uvedena je u praksu još početkom devedesetih, kao model da se pomogne 'osobama od interesa za Grad Split' koje u tom trenutku nisu imale riješeno stambeno pitanje. Kriteriji su bili poprilično neodređeni, a do prije desetak godina postojala je komisija koja je odlučivala o zahtjevima, kada je ukinuta. No od tada uglavnom i nije bilo novih dodjela stanova.

  • +3
Ana Zaninović Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U povlaštenu kategoriju ulazili su 'priznati djelatnici' iz različitih područja, od zdravstva, kulture i znanosti do sporta - oni koji su zadužili grad ili oni kojima je rješavanje stambenog pitanja bilo uvjet za dolazak u Split. Među ostalima, stanove su dobili veslači Siniša i Nikša Skelin, sportašice Ana i Lucija Zaninović, više sveučilišnih profesora i liječnika, olimpijac Nikolaj Pešalov, ali i sutkinja Amara Trgo. Na ovaj način zbrinuti su bivši ravnatelji Galerije umjetnina i Sveučilišne knjižnice Božo Majstorović i Petar Krolo, svojedobno gradski pročelnici za kulturu.

U prošlosti je na korištenju bilo i više 'kadrovskih stanova', a neki korisnici sami bi vratili ključeve nakon što bi trajno riješili svoje stambeno pitanje. Više stanova je i otkupljeno, poput onoga Blanke Vlašić, veličine 35 četvornih metara.

Praksa je i ovdje bila nejasna pa se otkup uglavnom odobrava nakon određenog vremenskog razdoblja. Takav zahtjev podnio je i sam Igor Boraska, no odbijen je jer - kako je obrazloženo - Grad Split svoju imovinu može prodavati isključivo javnim natječajem. Jednako će se postupiti i s preostalih šesnaest korisnika jer, kako nam je rečeno, Gradu Splitu nije u interesu prodavati ovu vrstu imovine, nego što prije zbrinuti sve osobe s liste prvenstva za socijalne stanove.

'Još uvijek nisam dobio nikakvu odluku ili rješenje, pa ću se zasad suzdržati od komentara na ovu temu', rekao je za tportal operni pjevač Ivica Čikeš, inače blizak Kerumovom HGS-u. Bivši olimpijac Igor Boraska, svojedobno nezavisni gradski vijećnik, do trenutka zaključenja ovog teksta nije bio dostupan za komentar.