povećane brojke

Prvi put zbrojeni rezultati PCR-a i brzih testova; evo kakva je situacija

13.01.2022 u 19:16

Bionic
Reading

Od uvođenja obveze testiranja za sve zaposlene i korisnike javnog sektora koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid, do danas je evidentirano čak 23.697 pozitivnih testova, asimptomatskih slučajeva koji nisu ni znali da su bolesni, koji bi nesvjesno širili bolest u svojim kolektivima

Riječ je o rezultatima brzih antigenskih testova (BAT), koji su novom odlukom izjednačeni s PCR-om u dijagnosticiranju covida. Drugim riječima, osobe koje su pozitivne na BAT-u više ne moraju potvrditi zarazu PCR-om.

Od kada se koristi BAT na uputnicu i umjesto PCR-a, prema podacima Ministarstva zdravstva koje je dostavilo Jutarnjem listu, u posljednja tri dana gotovo je pet tisuća osoba na toj vrsti testova bilo pozitivno. U utorak njih 1452, u srijedu 1349 i u četvrtak 1960.

PCR-om je u posljednja 24 sata utvrđeno 9157 oboljelih, a kada se zbroje brzi testovi, danas je covid potvrđen kod čak 11.117 građana.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, samo danas od tog je broja 1486 osoba zaraženo koronom drugi put dosad.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju da povećane brojke nisu rezultat početka školske godine. Naime, danas je od ukupnog broja novozaraženih bilo 11,7 posto školaraca. Iz Ministarstva kažu da je 26. prosinca bilo 2665 zaraženih učenika, a prvog dana drugog polugodišta 4116, što govori da su se djeca zarazila tijekom blagdana.

Također, prema podacima, čak 300 osnovnih škola nema nijednog pozitivnog učenika, a 152 osnovne škole imaju jednog pozitivnog učenika, što zajedno čini gotovo 50 posto osnovnih škola.

U 44 srednje škole nema nijednog pozitivnog učenika, u njih 55 samo je jedan pozitivan učenik, a u 28 srednjih škola po dva su pozitivna učenika. Riječ je o ukupno 40 posto srednjih škola.